AAA

DRUšTVO | 20.01.2021 16:10 > 20.01 17:22

Zaštitnik gradjana: Ko radi sa decom mora biti predmet stalnog nadzora

Zaštitnik gradjana priprema inicijativu za izmene i dopune relevantnih važećih propisa kojima bi se detaljno regulisalo pružanje usluga obrazovanja i održavanja nastave od strane fizičkih i pravnih lica bez obzira na formu registracije delatnosti, saopšteno je danas.

Inicijativa koju priprema Zaštitnik gradjana trebalo bi da omogući da se utvrdi da li fizička i pravna lica, koja nameravaju da se bave obrazovanjem i vaspitanjem dece, ispunjavaju uslove koji važe za druge obrazovno-vaspitne institucije u kadrovskom, tehničkom i pedagoškom smislu.

Pašalić je u pisanoj izjavi naveo da će pokrenuti inicijativu za izmene važećih propisa "da se ne bi više dešavalo da svako može da radi sa decom a da ne ispunjava osnovne uslove".
"Ne bih želeo da se slučaj gradjanki koje već nekoliko dana prijavljuju seksualno zlostavljanje zaboravi kada prestane da bude medijski interesantan i da se ponovo pojavi nešto slično u kraćem ili dužem vremenskom intervalu a da se problem suštinski ne reši. A izvesno je da ovo nije jedini takav slučaj", rekao je Pašalić.

Pašalić je dodao da je potrebno da se sistem uredi tako da onemogući da osobe koje rade sa decom, bez obzira kakvu vrstu edukacije vrše, budu bez nadzora onih koji po zakonu moraju da vrše brigu o deci i da proveravaju šta te osobe i na koji način rade.

On je rekao da treba "osnažiti žrtve da se obrate odgovarajućim institucijama koje treba da ispitaju njihove navode, medju kojima je i Institucija Zaštitnika gradjana koja je uvek pružala zaštitu svim ugroženim pojedincima i grupama".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.