AAA

DRUšTVO | 21.01.2021 12:25 > 21.01 12:25

Dojče vele: Ustavni sud u Beogradu potvrdio da su migranti proterivani iz Srbije

Ustavni sud u Beogradu potvrdio je prvi put da su srpski organi reda ilegalno proterivali migrante iz Srbije, pokazuje odluka u koju je Dojče vele (DW) imao uvid.

Porodice sa malom decom ostavljene su na mrazu, umesto da budu prebačene u prihvatni centar.

Pozivajući se na beleške bugarske policije, Dojče vele piše da su policajci grupu od 25 migranata priveli 4. februara 2017. godine kod Kalotine, par stotina metara od granice sa Srbijom.
"Iza njih je bila noć u šumi, na februarskom minusu. Kasnije će ispričati da su jedva umirili decu, da je jedna žena zbog promrzlina docnije završila u bolnici. Prema belešci bugarske policije, grupu od 25 migranata su priveli u 8.25 ujutru. Bio je 4. februar 2017. godine", navodi Dojče vele.

DW dodaje da je sedamnaestoro migranata, o kojima postoji dokumentacija, provelo prethodni dan u Srbiji koji je "počeo hapšenjem, nastavio se sudskim oslobadjanjem, a završio ilegalnim proterivanjem".

To je sada, gotovo četiri godine kasnije, potvrdio Ustavni sud u Beogradu.

"To je prva takva presuda u Srbiji. Nagadjanja o brutalnom ophodjenju policije i vojske prema izbeglicama godinama završavaju slično: borci za ljudska prava tvrde da se ljudi protivzakonito proteruju, a država to demantuje", istakao je Dojče vele.

Dodaje se da je najviši sud prihvatio dokaze da se takozvani "push-back" dogodio i navodi da u čitavoj Evropi jedva da ima sudskih presuda slične težine.

"Presuda je izuzetno važna jer je kolektivno proterivanje najteže dokaziva povreda ljudskih prava", ocenio je za DW advokat Nikola Kovačević koji je zastupao proterane ljude.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.