AAA

DRUšTVO | 23.01.2021 17:25 > 23.01 17:25

Novi protest Nišlija zbog pogibije pešaka

Gradjani Niša su se danas, četvrte subote uzastopno, okupili na Bulevaru Medijana, gde je 4. januara "audi" usmrtio Andreja Prekljušaja (12) i Dejana Ilića (48).

Oni zahtevaju izmenu Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima i strože kažnjavanje prekršilaca u saobraćaju kako bi se stalo na put bahatim vozačima.
Nišlija Aleksandar Bakić rekao je da gradjani uz podršku advokata pripremaju nacrt "Andrejevog zakona" koji će saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom tretirati kao krivično delo ubistva.

"Velika je uvreda za ožalašćenu porodicu, ali i za nas koji se poistovećujemo sa njihovom sudbinom, da se ovo što se dogodilo na Bulevaru Medijana naziva saobraćajnom nezgodom ili prekrašajem kako je to više puta ponovio načelnik Saobraćajne policije u Nišu", rekao je Bakić.

On je kazao da će tražiti da kazna za "ubistva u saobraćaju" bude 10 do 30 godina zatvora, a tražiće i oštrije kazne za prekoračenje brzine jer su, kakao je ocenio, sada važeće kazne "blage i besmislene".

"Prekoračenje brzine za 70 kilometra na čas u naseljenom mestu sada se kažnjava novčanom kaznom od 100.000 dinara i oduzimanjem dozvole od osam meseci. To znači da onaj ko ima para, 'prolazi' bez dana zatvora, a posle osam meseci se vraća u saobraćaj", objasnio je Bakić.

Najavio je da će "Andrejevim zakonom" biti zatraženo da se za drastično prekoračenje brzine počinilac kazni oduzimanjem dozvole i trogodišnjom zabranom ponovnog polaganja vozačkog ispita, a ukoliko se uz prekoračenje brzine napravi i drugi prekrašaj, predlog je da to bude četvorogodišnja kazna.

Bakić je rekao da su gradjanima Niša pomoć u izradi nacrta zakona ponudili sindikat "Sloga", advokati i drugi pravnici iz čitave Srbije.

Nišlija Milan Miljković izjavio je da će naredni korak biti potpisivanje peticije koja će omogućiti da nacrt "Andrejevog zakona" stigne do Skupštine Srbije na usvajanje.

Ljiljana Kostadinović izjavila je da su njen poginuli unuk Andrej i Dejan Ilić šetali trotoarom kada ih je "audi" udario, te smatra da to što im se dogodilo nikako ne može da se smatra saobraćajnim prekrašajem, već ubistvom.

Na mestu nesreće na Bulevaru Medijana danas je postavljen veliki transparent sa fotografijom nastradalog dečaka i natpisima "Pravda za Andreja" i "Andrejev zakon".

Na tom mestu je i transparent s likom arhitekte Jovane Petković (25) koja je decembra poginula na Bulevaru Nemanjića, kada je u njen auto udario automobil kojim je upravljao pijani mladić. Na tom transparentu piše "Pravda za Jovanu" i "Stop nasilničkoj vožnji".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.