AAA

DRUšTVO | 28.01.2021 11:55 > 28.01 11:55

Muzej grada Beograda preuzima brigu o spomeniku Stefanu Nemanji

Muzej grada Beograda je u sastav objekata o kojima brine dobio i spomenik Stefanu Nemanji, odnosno čitav kompleks spomenika, potvrdila je danas za Beoinfo direktorka ove ustanove Jelena Medaković. 

Ona je podsetila da Muzej grada Beograda baštini sve važne, istorijski i umetnički vredne objekte, predmete i legate koji su nastali na široj teritoriji Beograda.

"Velika nam je čast i izuzetno smo zahvalni jer nam je poverena briga o ovom umetničkom delu. Najznačajniji i najvredniji artefakt koji će u budućnosti govoriti o današnjem vremenu jeste spomenik Stefanu Nemanji, a Muzej grada Beograda će čuvati svedočanstvo o ovom delu", rekla je Medaković. 
Prema njenim rečima, Muzej grada Beograda će se u okviru svojih nadležnosti starati o zaštiti spomenika, što podrazumeva brigu o svim konzervatorskim merama koje jedan ovako složen objekat podrazumeva. 

"Izradjen je izuzetno kompleksnim vajarskim i slikarskim tehnikama i ne radi se samo o livenju bronze, već imamo i scene uradjene u bareljefu, mozaik radjen od venecijanske paste koji se nalazi u unutrašnjosti spomenika, a postoje i delovi od stakla. Sve mere zaštite obuhvataju svaki materijal pojedinačno, a naravno da je naš posao i da ne dodje do propadanja tokom vremena", objasnila je Medaković.

U muzejske aktivnosti, navela je, spadaju i raznovrsni programi, kreativna vodjenja, organizacije izložbi i prezentacija našeg kulturno-istorijskog i umetničkog nasledja.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.