AAA

DRUšTVO | 22.02.2021 14:10 > 22.02 14:10

FAZ: Uticaj Porfirija zavisiće od njegovog ugleda u sveštenstvu i narodu

Novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije do sada je pokazao da ima osećaj za svetovnu politiku i da se ne plaši javnih nastupa, a iako je formalno samo prvi medju jednakima, on bi mogao da bude važan faktor moći u Srbiji, piše nemački dnevnik Frankfurter algemajne cajtung (FAZ).

List piše da novi "srpski patrijarh nesumnjivo ima osećaj za moć i odnose moći", prenosi portal Euraktiv Srbija.
"A da svoje antene nije usmerio samo u pravcu neba, svetu okrenuti klerik dokazao je izmedju ostalog i višegodišnjim predesedavanjem srpskom agencijom za regulaciju medija", piše list, dodajući da je "čak i za srpske uslove bilo neobično da duhovno lice vodi tu instituciju, koja je izmedju ostalog nadležna i za dodelu, produženje ili ukidanje licenci za televizije i radio-stanice".

Navodeći ocene pojedinih srpskih medija je novi patrijarh blizak predsedniku Aleksandru Vučiću, FAZ podseća da je Porfirije upravo funkciju predsednika regulatorne agencije RRA preuzeo 2008. godine, godinama pre uspona Vučića na vlast.

Nemački dnevnik piše i da se novi patrijarh ne plaši javnosti, i da je redovno nastupao i na crkvenim kanalima, i na privatnim televizijama.

FAZ prenosi da srpski mediji Porfirija opisuju kao obrazovanog, uzdržanog nastupa, da je kao mitropolit zagrebačko-ljubljanski izgradio dobre odnose s predstavnicima Katoličke crkve.

Uz podsećanje da se patrijarh SPC bira doživotno, FAZ konstatuje da je Porfirije "u poredjenju sa svojim prethodnicima, takoreći mladić" jer "rodjen 1961. godine, uz dobro zdravlje pred sobom može da ima decenije u kojima će svojoj crkvi davati impulse".

FAZ ukazuje da medjutim "Porfirije ipak neće moći da žari i pali po svojoj volji", pošto je patrijarh medju episkopima samo prvi medju jednakima.

"Koliko će moći zaista imati, zavisiće od ugleda koji uživa medju ostalim episkopima i kod vernika, ali i od njegove harizmatičnosti i pravilnog osećaja za odnos snaga u politici. Ako toga bude, patrijarh može da bez daljnjeg bude činilac moći u Srbiji. Utoliko više što, po svim anketama, SPC, uz Vojsku, uživa najveće poverenje stanovnika Srbije, daleko veće nego parlament ili stranke", konstatuje FAZ.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.