AAA

DRUšTVO | 08.03.2021 15:00 > 08.03 15:05

Stolarka iz Zrenjanina: Zanat je zlata vredan, ali nema ko da ga nastavi

Gorjana Ponjević Balani, jedina žena u Zrenjaninu koja se uspešno bavi stolarskim zanatom već više od dvadeset godina, izjavila je danas da je "stolarski zanat zlata vredan", ali nema zainteresovanih kojima bi to znanje prenela.

"Predrasuda o ženama koje su na viljuškaru, koje seku trupce, rade ovaj posao, ili restauriraju objekte od značaja, naravno da ima, ali sve manje i manje", kazala je Ponjević Balani za agenciju Beta.
Nju je danas, povodom Dana žena, posetio gradonačelnik Simo Salapura koji je rekao da ona može biti uzor mnogima i zbog posla kojim se bavi, i zbog brojnih inicijativa i akcija humanosti koje je sprovela.

Ponjević Balani je vlasnica radionice za preradu drveta i izradu nameštaja "Wood planet", sa više od trideset mašina.

U toj hali većoj od 1.000 kvadratnih metara, ona upravo radi na restaruraciji crkvenog nameštaja starog više od 200 godina, restauraciji broda i jednih starih ulaznih vrata kroz akciju "Vrata s dušom" koju je pokrenulo nekoliko Zrenjaninaca.

Ponjević Balani je rekla da je njena firma u saradnji sa stručnjacima Zavoda za zaštitu spomenika kulture bavila restauraciju jedne od najautentičnijih zgrada u Zrenjaninu "Šeherezade".

Pre nekoliko godina nagrađena je "Cvetom uspeha za ženu zmaja", nagradom koju preduzetnicama dodeljuje Udruženje poslovnih žena Srbije.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.