AAA

DRUšTVO | 07.04.2021 17:00 > 07.04 17:00

Vlada Švajcarske u saradnji sa SKGO nastavlja podršku lokalnoj samoupravi u Srbiji

Vlada Švajcarske pruža dugoročnu podršku jačanju lokalnih samouprava u Srbiji i akcenat stavlja na njihovu reformu, prenela je Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) posle današnje sednice o tome.

SKGO od 2005. godine saradjuje sa Švajcarskom kancelarijom za saradnju i Ambasadom Švajcarske koja pruža podršku SKGO u sprovodjenju plana zasnovanog na reformskim temama i prioritetima koje su definisale same lokalne samouprave.
Direktor Švajcarske kancelarije za saradnju, Ričard Koli, izjavio je da se SKGO "pokazala sposobnom da premosti jaz izmedju lokalnog i centralnog nivoa vlasti tako što okuplja zainteresovane strane i uključuje ih u dijalog", i time što SKGO učestvuje u kreiranju politika i zakona u skladu s potrebama lokalnih samouprava i njihovih gradjana.

"Vaše udruženje je glavni partner Ministarstva (Srbije) za javnu upravu i lokalnu samoupravu u izradi Programa reforme lokalne samouprave, prvog i najvažnijeg dokumenta koji pruža sveobuhvatan okvir za dalji razvoj lokalnih samouprava u Srbija", rekao je Koli.

Istakao je i ulogu SKGO tokom pandemije, u rešavanju praktičnih pitanja u povezivanju i saradnji centralnih i lokalnih vlasti tokom krize.

Direktor Švajcarske kancelarije za saradnju je rekao da priprema novog strateškog programa Vlade Švajcarske za Srbiju i novog Strateškog plana SKGO teče istovremeno, što je prilika za koordinaciju i partnerstvo u definisanju buduće podrške lokalnim zajednicama.

Predsednik SKGO i gradonačelnik Sombora, Antonio Ratković, istakao je značaj podrške Vlade Švajcarske kroz projekat "Institucionalna podrška SKGO treća faza" i dodao da je zahvaljujući tom projektu, SKGO dobila priliku da ojača.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.