AAA

DRUšTVO | 07.04.2021 18:45 > 07.04 18:45

Poziv pušačima u Srbiji da potpišu inicijativu SZO za prestanak pušenja

 Pokret "Balkan bez duvana" pozvao je danas pušače u Srbiji da se pridruže inicijativi Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i potpišu svečano obećanje kojim se zalažu za prestanak pušenja i unapredjenje brige o svom zdravlju i zdravlju okoline.
U saopštenju povodom 7. aprila, Svetskog dana zdravlja, iz pokreta su upozorili da trećina odraslih gradjana Srbije konzumira cigarete i druge duvanske proizvode a da od posledica pušenja u Srbiji svake godine umre više od 15.000 ljudi.

"Gradjani Srbije moraju imati odgovorniji odnos prema zdravlju, a nadležne institucije mogu u tome pomoći izmenama zakonske regulative o kontroli duvana. Takve mere podrazumevaju zabranu pušenja na svim javnim mestima, unapredjenje akciznih politika i zabranu oglašavanja, sponozorisanja i promocije duvanskih proizvoda", naveli su iz pokreta "Balkan bez duvana".
Upozorili su i da je u uslovima pandemije virusa korona, rizik od napredovanja bolesti kod pušača i bivših pušača skoro udvostručen u poredjenju s nepušačima.

"Smrtnost od kovid19 je veća kod ljudi s već postojećim bolestima, uključujući nezarazne bolesti, kao što su kardiovaskularna i hronična respiratorna stanja, rak i dijabetes. Poznato je da je upotreba duvana glavni zajednički faktor rizika povezan sa tim bolestima", piše u saopštenju.

Tekst svečanog obećanja dostupan je na sajtu SZO http://pr.fo//obecanje.

Projekat "Balkan bez duvana" podržava organizacija "Campaign for Tobacco-Free Kids" a započet je u julu 2020. godine sa ciljem smanjenja rasprostranjenosti pušenja putem politike povećanja akciza na duvan i duvanske proizvode. Partneri su organizacije Propulsion iz Srbije, PROI iz Bosne i Hercegovine i Preporod iz Crne Gore.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.