AAA

DRUšTVO | 12.04.2021 11:00 > 12.04 11:00

Advokatska komora povećala najnižu tarifu u parničnim postupcima na 9.000 dinara

Predsednik Advokatske komore Srbije (AKS) Viktor Gostiljac izjavio je danas da će najniža cena advokatskih usluga u parničnim postupcima iznositi 9.000 dinara umesto dosadašnjih 6.000.

Gostiljac je agenciji Beta kazao da je Upravni odbor AKS usvojio izmene advokatske tarife u parničnim postupcima.
"Dosadašnja najniža cena advokatskih usluga u parničnim postupcima iznosila je 6.000 dinara za podnesak i 7.500 dinara za zastupanje na ročištu od strane advokata i primenjivala se na sporove s vrednošću manjom od 450.000 dinara", rekao je on.

Prema rečima Gostiljca, izmenama advokatske tarife donja granica vrednosti spora na koji se primenjuje najniža cena se podiže na 750.000 dinara, a u svim parnicama do tog iznosa cena advokatskih usluga će nadalje biti 9.000 dinara za podnesak i 10.500 dinara za zastupanje na ročištu.

Tarifa za druge vrste postupaka osim parničnog nije menjana.

Očekuje se da izmene advokatske tarife stupe na snagu u roku od osam dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Advokat Luka Jovanović rekao je da je izmenama tarife advokatska komora izašla u susret nedavno podnetoj inicijativi 528 advokata iz cele Srbije.

"Početkom marta ove godine podneli smo inicijativu da se najniža cena podneska i zastupanja u parničnom postupku podigne na dinarsku protivvrednost od 100 evra čime bi se cene advokatskih usluga izjednačile sa cenama u zemljama regiona", rekao je Jovanović.

On ističe da će povećanje advokatske tarife u parničnom postupku uticati pre svega na banke koje su poslednjih godina izložene masovnim tužbama korisnika kredita u kojima su predmet tužbe relativno mali iznosi, pa troškovi advokata koje sud dosudjuje uz glavni zahtev predstavljaju nekada i veći iznos od samog tužbenog zahteva.

"U domaćim sudovima se takodje vodi i veliki broj sporova u kojima gradjani tuže državu i druge korisnike budžeta u sporovima koji proizilaze iz sistemskih problema u javnom sektoru (cene vrtića, vojni penzioneri, naknade nacionalne službe za zapošljavanje). Država svake godine za ovakve sporove u budžetu izdvaja značajne sume novca, te povećani advokatski troškovi mogu uticati na pasivan odnos države i naterati je da sistemski rešava probleme koji prouzrokuju veliki broj sporova", rekao je Jovanović.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.