AAA

DRUšTVO | 15.04.2021 20:20 > 15.04 20:20

Izveštaj: Izazovi u ostvarivanju prava na zdravlje kod mladih tokom 2020. godine


Beogradski centar za ljudska prava naveo je u godišnjem izveštaju su se mladi tokom 2020. godine suočavali sa izazovima u ostvarivanju ljudskih prava, posebno prava na zdravlje i pristup zdravstvenoj zaštiti u uslovima pandemije korona virusa.

U novom godišnjem izveštaju "Ljudska prava mladih u Republici Srbiji u 2020. godini" koji je predstavljen danas u Beogradu, navodi se da su se mladi suočavali sa izazovima u ostvarivanju prava na rad, obrazovanje i informisanost i na slobodu kretanja.
"Paradoksalno, u 2020. godini koju je obeležila kovid-19 kriza, ne postoje podaci koliko je mladih testirano, obolelo ili bilo na bolničkom lečenju od virusa korona u Srbiji iako je godina protekla, izmedju ostalog, u znaku stigmatizacije mladih kao glavnih odgovornih za širenje epidemije", navodi se u saopštenju Beogradskog centra za ljudska prava.

U saopštenju se dodaje da su protivpandemijske mere policijskog časa, karantina i zabrane napuštanja i ulaska u zemlju, kao i dugi periodi zabrane izlaska iz kuće uz zabranu kretanja u parkovima, imale negativan uticaj na mentalno i fizičko zdravlje mladih.

"Podaci pokazuju da je čak trećina prekršajnih kazni za kršenje policijskog časa izrečena mladim osobama kao i da su mladima (od 18 do 30 godina) u proseku izricane nešto više kazne u odnosu na ostale", navode iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Pandemija je, kako se navodi, dodatno uticala na nivo zaposlenosti mladih a podaci pokazuju da je tek polovina mladih starosti od 20 do 29 godina u Srbiji zaposlena u odnosu na blizu dve trećine njihovih vršnjaka i u zemljama Evropske unije.

Kada je reč o pravu na obrazovanje, mera zatvaranja škola i obrazovnih ustanova negativno se odrazila na siromašne mlade i one iz ruralnih područja bez pristupa internetu, računaru i drugim sredstvima neophodnim za komunikaciju, informisanje i učenje na daljinu.

Posebno pogodjena grupa mladih tokom pandemije zasigurno su mladi sa invaliditetom koji nisu samostalni i žive sa roditeljima koji imaju preko 65 godina, te mladi koji imaju HIV infekciju ili neku drugu hroničnu ili sistemsku bolest.

"Pandemija je donela izazove u oblasti obrazovanja mladih sa invaliditetom poput nepostojanja jasnih procedura, procene potreba i dodatne podrške za realizaciju inkluzivnog obrazovanja", navodi se u saopštenju Beogradskog centra za ljudska prava.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.