AAA

DRUšTVO | 02.10.2015 08:35

Poverenica: Nedeljnik Het nap vređao Rome i prekršio zakon

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković donela je mišljenje u kojem je navela da je nedeljnik na mađarskom jeziku Het nap prekršio Zakon o zabrani diskriminacije u jednom tekstu u kojem je vređao pripadnike romske nacinalne manjine.

Poverenica je u mišljenju, u koje je agencija Beta imala uvid, navela da je Het nap u tekstu "Bacanje jaja: Pomama Roma – Bacaju jaja na starije građane" izneo stavove i ideje koji su uznemiravajući i ponižavajući, i time povredio dostojanstvo pripadnika romske nacionalne manjine i prekršio zakonske odredbe.
Poverenica je ovo mišljenje donela na osnovu pritužbe koju su podneli Komitet pravnika za ljudska prava i Regionalni centar za manjine.

Sporni tekst objavljen je 10. juna ove godine, a nakon oštre kritike Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Het nap je u sledećem broju objavio izvinjenje glavnog urednika lista Viktora Tomeka i autorke, novinarke Elvire Renčenji.

U tom tekstu je između ostalog bilo navedeno da grupa dece i mladih u Subotici gađaju starije sugrađane jajima i pljačkaju starije osobe koje dolaze na groblje. U spornom tekstu, autorka je navela da su izvršioci ovih nedela mladi Romi i dodala da to "ne čudi".

Autorka je u tekstu koristila termine poput "cigančići" i "pocigančeni nitkovi", zatim rečenice poput: "Romi, oni tamnoputi, koji su najverovatnije izbegli sa Kosova i žive od socijalne pomoći".

Ona je za Rome napisala i da "parazitiraju na našoj grbači".

KOMENTARI

Broj komentara : 1

Dušan02/10/2015 09:34

Novinarka je napisal samo istinu, sviđa se to nekom ili ne. Romi treba sami da se potrude da promene sliku o sebi, da se socijalizuju, ako uopšte to žele. Društvo treba da im pruži šansu za promene, ali nepotrebno je na ovakav način im se stalno dodvoravati. Mislim da se kontraproduktivno. Zaboravljate da svi imamo pravo na miran i bezbedan život, i ako su svi znaju da se od rada živi, moraju to shvatiti i pripadnici romske zajednice.

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.