AAA

DRUšTVO | 21.04.2021 22:25 > 21.04 22:25

Pogačar za N1: Istina je, dogovorili smo se sa Vladom o oporezivanju frilensera


Predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar potvrdio je da je to udruženje postiglo dogovor sa Vladom Srbije.

Pogačar je za N1 izjavio da frilenseri dobijaju veće poresko oslobodjenje, za uplaćene doprinose će im biti priznat radni staž, a budući poreski nameti neće im od 1. oktobra ove godine biti veći, pošto će se amandmanima na predlog zakona brisati predvidjeno smanjenje neoporezivog dela.
"Normirani troškovi (poresko oslobođenje) podižu se sa 43 odsto na 50 odsto, a frilenserima će biti omogućeno da upišu radni staž u proteklih pet godina, srazmerno uplaćenim doprinosima", rekao je Pogačar.

Ono što je bila ključna zamerka na predlog Vlade oličen u predlozima zakona koji su trenutno u skupštinskoj proceduri, a to je podizanje poreskih nameta od 1. oktobra 2021. – ispravljeno je.

"Neoporezivi deo neće se od 1. oktobra ove godine smanjivati na 18.300 dinara, već će novi predlog oporezivanja – ovi sada dogovoreni uslovi, važiti do 1. januara 2022. godine", pojasnio je Pogačar.

Vlada je saopštila da je usvajanje svih zakonskih propisa koji će definisati budući status radnika na internetu biti pomeren na 1. januar 2022. godine do kada će važiti do sada dogovoreni uslovi.Vlada Srbije: Postigli smo dogovor s udruženjem frilensera, stekli su se uslovi za prekid protesta


 Vlada Srbije postigla je dogovor sa predstavnicima Udruženja frilensera i Udruženja radnika na internetu u vezi sa načinom plaćanja poreskih obaveza predstavnika ove industrije, saopšteno je iz te institucije.
U saopštenju Vlade navodi se da je prihvatila predlog udruženja da se normirani troškovi povećaju sa postojećih 43 odsto na 50 odsto.

"Na sastanku je dogovoreno da će se radnicima na internetu, odnosno frilenserima, omogućiti upisivanje radnog staža srazmerno uplaćenom delu obaveza", preneli su iz Vlade.

Rok za usvajanje svih zakonskih propisa koji će definisati budući status radnika na internetu pomeren je na 1. januar 2022. godine, do kada će važiti do sada dogovoreni uslovi.

"Na sastanku je dogovoreno da će uz Udruženje radnika na internetu i Udruženje frilensera odrediti svoje predstavnike, koji će učestvovati u radnoj grupi koja ima zadatak da izradi predloge novih zakonskih rešenja", piše u saopštenju.

U Vladi su naveli da je Vlada Republike Srbije preuzela obavezu da sve stavke dogovorene na ovom sastanku budu ispunjene, pa su se stekli uslovi za prestanak protesta frilensera.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.