AAA

DRUšTVO | 23.04.2021 15:35 > 23.04 15:35

Najstarija planinarka na svetu, Jelena Minardi iz Niša proslavila 102. rodjendan


Najstarija planinarka na svetu, učiteljica u penziji, Jelena Minardi iz Niša proslavila je danas u svom domu 102. rodjendan, uz rodjendansku tortu koju je na poklon dobila od gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski.


Minardi je na poklon dobila i štapove za planinarenje jer sa sinom Slobodanom, lekarom u penziji, još učestvuje u planinarskim akcijama.

"Kada sam imala 96 godina prepešačila sam 14 kilometara na fruškogorskom maratonu. Sada ne mogu puno da pešačim, ali predjem dva, tri kilometra. Zdravlje me ne služi više dobro, slabo vidim i čujem", kazala je Minardi.


Svaki odlazak na planinu, dodala je, produžio joj je život za po dve godine.


Prema njenim rečima, za 60 godina koliko planinari obišla je brojne planine u Srbiji i inostranstvu, medju njima i Mon Blan.


"Omiljena mi je Radan planina. To je tako divna, živa planina. Na njoj se osećam kao preporodjena. Prava lepotica je i naša Stara planina. Ima predivne vodopade", izjavila je Minardi.


Poručila je mladima da vreme provode u prirodi i na planinama, a ne u kafićima i uz mobilne telefone.

"Decu vodimo sada na ekskurzije u Grčku i Tursku umesto da ih odvedemo na planine i u planinarske domove. Treba ih voditi tamo, da vide kakva je to divota biti u prirodi i kakve sve lepote ima naša zemlja. Mladi to sada ne znaju", kazala je Minardi.

Istakla je da priroda oslobadja mozak problema i daje energiju, zahvaljujući kojoj ona i sada uz sinovljevu pomoć može da skuva ručak i opere sudje, kao i da skuva slatko koje izuzetno voli.


Volela bi još da čita, medjutim ne vidi dobro, ali se odlično seća svega što je preživela još od najranijeg detinjstva.


"Bila sam u četvrtom razredu Učiteljske škole kada je u našu školu dolazio kralj Aleksandar Karadjordjević. Bio je to jedan divan čovek. Kada je ubijen u Marseju moj drug iz razreda napisao je stihove koje smo postavili u odeljenju. Sećam ih se i dan danas", rekla je Minardi.


Duvajući svećice na torti poželela je ne još koju godinu života, već da njen planinarski klub "Preslap" dobije prostorije.


"Naživela sam se dovoljno, želim da idem na onaj svet, da budem tamo sa unukom i snajom koji su poginuli u saobraćajnoj nesreći i sa suprugom koji je preminuo 1984. godine", rekla je Minardi.


Kazala je da je za dug život veoma bitno da čovek voli i poštuje ljude oko sebe, a pre svega da ima dobru porodicu, jer je porodica najbolji prijatelj svake osobe.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.