AAA

DRUšTVO | 09.05.2021 13:10 > 09.05 13:10

Evropski pokret u Srbiji: Važno da Srbija nastavi putem integracija u EU

Evropski pokret u Srbiji danas je povodom 9. maja Dana Evrope ukazao da nakon više od sedam decenija evropska integracija prestavlja primer i uzor za čitavo čovečanstvo i da Srbija jeste i treba da bude deo tog procesa.

"Važno je da Srbija nastavi putem integracije u Evropsku uniju, kao ključnom strateškom nacionalnom cilju, od čije će uspešne realizacije zavisiti izgled društva i kvalitet života za generacije koje dolaze", navodi Evropski pokret u Srbiji u saopštenju.
U saopštenju se pozdravljaju napori da se posle više godina zaostajanja obnovi dinamika pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, što će, kako se navodi, u najvećoj meri zavisiti od ubrzanja reformi u Srbiji, poštovanja vladavine prava, sveobuhvatnije borbe protiv korupcije, kao i poštovanja načela demokratije.

"Demokratska vladavina, koja nas vodi u Evropu, podrazumeva punu informisanost građana, poštovanje nadležnosti državnih institucija i načela podele vlasti, kao i poštovanje svih političkih i društvenih aktera, uključujući opoziciju, socijalne partnere, civilno društvo, stručnu zajednicu, medije i građanske pokrete, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podseća na težak period kada je pandemija pogodila čitavo čovečanstvo i ukazuje da je taj period pokazao značaj solidarnosti i uzajamne pomoći, što predstavlja suštinu ideje evropske integracije.

Navodi se da je Evropska unija na različite načine pomogla Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana u borbi protiv pandemije.

Nastala prvenstveno kao mirovni projekat zasnovan na ekonomskim i socijalnim ciljevima, evropska integracija je istovremeno i način da se prevazidju slepilo i uskogrudost nacionalizma i da se zajednički promovišu osnovne vrednosti moderne Evrope, naveo je u saopštenju Evropski pokret u Srbiji.

Na današnji dan pre 71 godine objavljena je Šumanova deklaracija kojom je najavljeno osnivanje Evropske zajednice za ugalj i čelik, prethodnice Evropske unije.

Evropa će na pitanje kako ići dalje pokušati da odgovori na jednogodišnjoj Konferenciji o budućnosti Evrope koja simbolično počinje danas, 9. maja.

Tokom konferencije će gradjani širom kontinenta imati priliku da učestvuju u procesu revizije evropskih politika i institucija sa željom da se Evropa prilagodi svetu koji se brzo i drastično menja.

Srbija pripada Evropi i sa njom deli istu budućnosti, navodi se u saopštenju i pozivaju gradjani Srbije da učestvuju u radu Konferencije o budućnosti EU.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.