AAA

DRUšTVO | 11.05.2021 16:10 > 11.05 16:10

Održana komemoracija povodom smrti Bratislava Petkovića


Na komemoraciji povodom smrti bivšeg ministra kulture, pozorišnog reditelja i dramaturga Bratislava Brace Petkovića, koja je održana danas u Skrupštini Beograda, rečeno je da je Petković puno učinio za glavni grad i da je bio jedan od tvoraca savremenog srpskog i beogradskog duha.

"Poslednjih sedam godina blisko smo saradjivali. Mnogo sam od tebe naučio o istoriji Beograda, o ljudima koji su zadužili naš grad, o kulturi, spomenicima, automobilima", rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, prisećajući se decenija poznanstva i sati koje su zajedno proveli u antikvarnicama.
Vesić je rekao da su njih dvojica nekoliko dana ranije pričali o otvaranju novog muzeja automobila ispod Brankovog mosta i najavio da će muzej nositi Petkovićevo ime, jer su svi eksponati njegovi.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković poručio je da se danas "ne opraštamo od Bratislava Petkovića, već tražimo oprost za sve ono što smo mogli da učinimo zajedno sa njim, a nismo".

"Bio je jedan od tvoraca savremenog srpskog i beogradskog duha. Filigranski poznavalac srpske istorije i kulture, verni sin našeg naroda i veliki dobrotvor Svetosavske crkve, ponosni osnivač i član naše Srpske napredne stranke", rekao je Selaković.

Bratislav Petković autor je više poznatih dramskih ostvarenja, koja su igrana na beogradskim pozorišnim scenama, a od kojih su pojedina ekranizovana.

Dobitnik je Nušićeve nagrade za 2000. godinu i Zlatnog beočuga za doprinos kulturi za 2001. godinu.

Bio je ministar kulture od 2012. do 2013. godine.

Sahrana Bratislava Petkovića biće sutra u 12.00 časova na Novom groblju u Beogradu.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.