AAA

DRUšTVO | 12.05.2021 12:25 > 12.05 12:25

Samostalni sindikat: Svakom trećem zaposlenom bilo ugroženo mentalno zdravlje tokom pandemije

Pandemija korona virusa je doprinela dodatnom stresu na radu, koji prijavljuje čak 63 odsto zaposlenih, kao i kod svakog trećeg radnika na kojeg su negativno uticale promene u načinu rada i radnoj atmosferi, rezultati su istraživanja koje je pokrenuo Savez samostalnih sindikata Srbije.

Istraživanje je uradjeno na uzorku od 610 ispitanika, zaposlenih većim delom u javnom sektoru, iz gotovo svih većih mesta i gradova Srbije.
Posledice korona virusa su najviše ostavile traga na psihi žena i zaposlenih izmedju 35 i 50 godina starosti, navodi se u saopštenju Samostalnog sindikata.

Dodaje se da su rezultati istraživanja očekivano pokazali da u vreme pandemije dolazi do narušavanja psihičkog i fizičkog zdravlja.

"Situacija izazvana korona virusom, kada su gradjani prinuđeni na izolaciju i veliku opreznost u cilju očuvanja svog i zdravlja drugih, zbog čega su im životni i radni tokovi izmenjeni, izaziva u mnogima negativna osećanja. Poremećaj svakodnevnice i nove emocije proizvode strah i strepnju, što dovodi do narušavanja psihičkog zdravlja", ističe se u saopštenju.

Medju anketiranim je 30 odsto bilo pozitivno na virus kovod-19, a svaki drugi je ukazao na stres izazvan strahom da se zaraza može doneti ukućanima, dok je strah za vlastitu sigurnost i nedostatak zaštitne opreme prijavio neznatan broj ispitanika.

Od fizičkih i psihičkih tegoba, u poslednjih godinu dana glavobolju je imalo 51 odsto ispitanika, nesanicu 48 odsto, gubitak težine 10 odsto, osećaj izolovanosti od drugih 53 odsto, nemiran san 47 odsto. Napade anksioznosti imalo je 25 odsto ispitanika, usamljenost 35 odsto, tugu 43 odsto, depresiju 30 odsto, osećanje manje vrednosti 23 odsto, stalni osećaj nervoze i napetosti 48 odsto i osećanje krivice 20 odsto.

Кada je u pitanju kvalitet života, više od polovine ispitanika, medju kojima su većinom žene, izjavljuje da su nezadovoljni, dok je većina ispitanika zadovoljna odnosima sa ukućanima za vreme pandemije. Svaki drugi je zadovoljan svojim trenutnim funkcionisanjem na poslu, dok većina njih smatra da su medjuljudski odnosi i radna atmosfera bili bolji pre početka pandemije.

Velika većina ispitanika odlazila je svakodnevno na posao, a od onih koji su radili od kuće (10 odsto), najveći broj smatra da ih to upošte nije poremetilo u radu, niti u životu, dok je više od polovine negiralo da ima strah od otkaza. Кada su u pitanju prihodi, kod njih 80 odsto plata je ostala na istom nivou.

Nešto manje od polovine ispitanika (44 odsto) veruje da može da računa na pomoć sindikata u pružanju pomoći vezanih za poteškoće sa mentalnim zdravljem, a većina njih ističe da je sindikat već preduzeo odredjene aktivnosti u cilju poboljšanja zdravlja, navodi se u saopštenju.

Svaki drugi ispitanik (51 odsto) ukazuje da poslodavci nisu preduzeli nikakve korake u pružanju podrške radnicima koji imaju probleme sa psihičkim zdravljem. Takodje, 60 odsto navodi da poslodavci nisu sproveli konkretne procene rizika stresa na radnom mestu koji se tiču psihičkog zdravlja, dok 43 odsto smatra da je poslodavac na adekvatan način pružio podršku i upravljao promenama na radnom mestu za vreme pandemije.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.