AAA

DRUšTVO | 18.05.2021 19:00 > 18.05 19:00

Maja Gojković: Dečani jedina gradjevina iz 14. veka u Evropi pod vojnom zaštitom

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković apelovala je danas na sve organizacije koje se bave zaštitom kulturnog nasledja da u slučaju manastira Visoki Dečani "ne podležu političkim pritiscima" već da svoj rad nastave u skladu sa medjunarodnim pravom i činjenicama.

Reagujući na zahtev Prištine da taj manastir Srpske pravoslavne crkve (SPC) bude izuzet sa liste sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasledja Evrope u 2021. godini, Gojković je ocenila da su Visoki Dečani "verovatno jedini primer u Evropi, gde se objekat koji je sagradjen u 14. veku nalazi pod vojnom zaštitom pune 22 godine".
"U proteklom periodu privremene institucije u Prištini ne samo da ništa nisu preduzele kako bi se ugroženost manastira umanjila, već u najmanju ruku tolerišu i dopuštaju poteze lokalne vlasti u opštini Dečani, koja odbija da sprovede odluku čak i Ustavnog suda u Prištini, kojom je potvrdjeno vlasništvo manastira nad 24 hektara zemljišta", navela je Gojković, a preneo njen kabinet.

Panevropska mreža za očuvanje kulturnog nasledja "EvropaNostra" prethodno je zadužbinu Stefana Dečanskog uvrstila u listu sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasledja u Evropi za 2021. godinu, što je izazvalo brojne negativne reakcije u Prištini.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.