AAA

ZELENA-SRBIJA | 26.05.2021 12:40 > 26.05 13:00

Mrki medved se pojavio na Radan planini

Mrki medved pojavio se na obroncima Radan planine u selima Trnov Laz i Tovrljane, iako ga u tom kraju do sada nije bilo.

Kako za agenciju Beta rekao Marko Čikarić, koji je učitelj u Tovrljanu, tragovi mrkog medveda primećeni su pre nekoliko dana u tom selu i okolnim naseljima.

"Kako tvrde meštani medved je tokom noćivao u selo Trnov Laz i uništio jednu od 50 košnica pčelara, doktora Radiše Perovića i iz nje pojeo med", kazao je on.
Čikarić je objasnio da vlasnik nije video medveda ali da je po načinu kako je košnica razbijena posumnjao da je to jedino on mogao da uradi.

Upad medveda medju košnice zabeležen je i u Tovrljanu u pčelinjaku jednog Prokupčanina, gde je najverovatnije medved na isti način razbio košnicu i pojeo med.

Prema rečima upravnika Lovišta "Toplica " u Prokuplju Vladana Lazića, medveda na Radan planini, na Vidojevici i u kopaoničkom kraju do sada nije bilo.

"Naši lovci do sada nisu imali susrete sa medvedima u tom kraju ali i mi ovih dana od meštana sela na Radan planini čujemo da vidjaju tragove medveda", kazao je Lazić.

Meštani sela Trnov Laz i Tovrljane koji se sada boje da idu u šumu zbog berbe pečuraka, tvrde da su videli, najverovatnije, ženku medveda kako se kreće od Tovrljana ka selu Mrljak.

Poslednjih godina Zavod za zaštitu prirode Srbije je dobijao informacije o pojavi mrkog medveda u krajevima gde ih dugo nije bilo kao što su Gledićke planine, Suvobor, Rudnik, planina Kukavica pa se sumnja da je i ovaj medved u potrazi za hranom došao iz istočne Srbije preko Rgajske na Radan planinu.

Kako tvrde biolozi, seljaci se boje susreta sa medvedom koji im zadaje glavobolje, jer im napada domaće životinje, uništava voćnjake i košnice i med.

Jedan od razloga učestalije pojave medveda u poslednje vreme je i proces depopulacije mnogih brdsko planinskih područja Srbije kakvo je područje Radan planine, ocenili su biolozi.

Odlazak stanovništva sa tog područja omogućio je medvedima da se "vrate" na prostore gde su nekada i živeli.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.