AAA

DRUšTVO | 03.06.2021 15:45 > 03.06 15:45

Inicijativa A 11: Bez pijaće vode u Srbiji za vreme pandemije živi 40.000 ljudi


Inicijativa za ekonomska i socijalna prava (Inicijativa A 11) danas je ukazala da neki gradjani Srbije kroz pandemiju prolaze skoro u potpunosti zanemareni i zaboravljeni, bez struje i vode.

"Reč je o stanovnicima neformalnih naselja širom Srbije kojih, prema podacima iz istraživanja Kancelarije visokog komesara UN-a za ljudska prava u Srbiji i Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije, ima skoro 170.000 u više od 90 lokalnih samouprava", navodi se u saopštenju te organizacije.
Podsetili su da prema istraživanju "Mapiranje podstanarskih romskih naselja prema rizicima i pristupu pravima u Republici Srbiji", oko 40.000 ljudi živi bez pristupa pijaćoj vodi, a oko 30.000 njih bez struje.

Pre godinu, na početku pandemije, Inicijativa A 11 i Zaštitnik gradjana posetili su deset neformalnih naselja u nekoliko beogradskih opština, u Kovinu, Pančevu, Požarevcu i Kostolcu.

Tada je Zaštitnik gradjana doneo set od deset preporuka za jedinice lokalne samouprave i nadležna ministarstva čiji je cilj bio da se unapredi stanje u ovim naseljima, imajući u vidu početak neizvesne borbe sa pandemijom.

Prema informacijama dobijenim od Zaštitnika gradjana do danas je po preporukama postupilo samo pet od 174 lokale samouprave Novi Sad, Ljig, Niška Banja, Malo Crniće i Boljevac.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.