AAA

DRUšTVO | 30.06.2021 12:50 > 30.06 14:16

Obradović: Digitalizacija je jedan od ključnih prioriteta Vlade Srbije

  • Foto: Goran Zlatković
  • Foto: Goran Zlatković
  • Foto: Goran Zlatković
  • Foto: Goran Zlatković

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović izjavila je danas da je digitalizacija "jedan od ključnih prioriteta Vlade Srbije", i da je bila doneta strateška odluka da se državna uprava okrene ka digitalizaciji "ne samo da bi postigli rezultate, nego i da se konkretno odgovori na najveću bezbednosnu krizu" epidemiju korona virusa.

Obradović je na skupu "U susret novoj pismenosti" u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu rekla, putem video obraćanja, da je i bez epidemije, "digitalizacija neophodnost u javnoj upravi, i jedini način da se ponude bolje javne usluge".
"Vlada Srbije je podržala digitalnu agendu i tu smo postigli odlične rezultate u poredjenju sa drugim evropskim zemljama", rekla je Obradović. Dodala je da se najveća korist od digitalizacije postiže ako "svi gradjani imaju znanja i mogućnost pristupa", a da unapredjena medijska i digitalna pismenost za korišcenje eUprave za gradjane znači da im je na raspolaganju "24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, 365 dana u godini".

Direktor Nacionalne akademije za javnu upravu Dejan Miletić je rekao da je u 21. veku "neophodna nova pismenost", i da je povodom toga danas promovisan opšti program i priručnik "koji bi trebao da bude svojevrsna Biblija kada se govori o digitalnoj prismenosti". Rekao je je to uradio "Propulsion fond" u saradnji sa USAID-om, uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje.

Pomoćnica ministarke za informisanje i medije Slavica Trifunović je rekla da je važno da možemo veoma lako da pristupamo medijskim sadržajima, ako su kvalitetni, a da je "medijska pismenost, funkcionalna pismenost 21. veka".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.