AAA

DRUšTVO | 14.07.2021 13:25 > 14.07 13:29

Najmanje 15 stanovnika Niša svakoga dana traži pomoć volontera zbog zmija

Udruženje "Zoo Planet" iz Niša svakodnevno dobija najmanje 15 poziva gradjana koji su videli zmiju u svom dvorištu, kući ili na ulici, kao i onih koji se plaše zmija i interesuju se kako da preventivno zaštite sebe i svoj dom.

Predsednik Udruženja "Zoo Planet" Dušan Stojanović rekao je za agenciju Beta da su volonteri udruženja tokom leta intervenisali više od 60 puta zbog zmija koje su gradjani pronalazili u dvorištu, kući, na ulici ili na drugim mestima.

Reč je, dodao je Stojanović, isključivo o neotrovnim zmijama, prvenstveno o stepskom i eskulapovom smuku.
"Uglavnom intervenišemo zbog zmija koje gradjani pronalaze u kućama, jer iz dvorišta uglavnom pobegnu. Imali smo, medjutim, pozive i zbog zmija na drugim mestima, recimo na Bulevaru Nemanjića pored jedne banke ili pre par dana u motoru automobila koji je bio parkiran na Somborskom bulevaru", kazao je Stojanović.

Dodao je da su volonteri uglavnom pronalazili zmije u prizemlju kuća koje se nalaze pored napuštenih dvorišta ili njiva.

"Zmije ulaze u kuću u potrazi za hranom ili budu u dvorištu pa kad čovek naidje, u želji da se sakriju, udju u kuću jer ona u tom trenutku za njih predstavlja utočište", kazao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, aktivnost zmija značajno je smanjena od kako su krenule visoke temperature.

"Zmije su najaktivnije kada su su spoljašnje temperature od 25 do 28 stepeni Celzijusovih, tako da smo najviše poziva imali u drugoj polovini maja i tokom juna. Sada izlaze iz svojih skloništa uglavnom u popodnevnim časovima", objasnio je Stojanović.

Dodao je da se sada dogadja da gradjani pozivaju "Zoo planet" jer na asfaltu vide zmiju koja se uvija i kažu da je vrlo agresivna.

"Ne radi se zapravo ni o kakvoj agresivnosti, već o tome da se zmije vrte u krug kada dožive toplotni udar. Kada su temperature izuzetno visoke ove životinje mogu da usled toplotnog udara i uginu", istakao je Stojanović.

Kazao je da gradjani mogu i sami da vrlo lako razlikuju otrovne od neotrovnih zmija.

"Otrovne zmije poput poskoka i šarke su debele i ne rastu više od 65 centimetara. One nisu vidjene u gradu poslednjih 15 godina. Gradjani vidjaju smukove, a stepski smukovi mogu da narastu i do tri metra", izjavio je Stojanović.

Kako je kazao, Udruženje "Zoo Planet" trenutno ima 13 volontera sa sertifikatom za hvatanje zmija i razmišlja se da neki od njih budu stalno zaposleni kako bi mogli da budu na usluzi gradjanima 24 časa dnevno.

"Komunalna policija nam dosta pomaže jer nekada imamo dosta poziva i intervencija i ne možemo da stignemo sami na sve lokacije, već i oni prevoze naše volontere", izjavio je Stojanović.

Prema njegovim rečima, zmije koje volonteri uhvate, u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode obleležavaju i puštaju u prirodu, van grada.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.