AAA

DRUšTVO | 04.08.2021 11:35 > 04.08 12:04

Djaci preduzetnici iz Niša jedini iz Evrope na takmičenju u Kini (FOTO/VIDEO)


Kompanija „Eko lim“ koju su osnovali učenici prvog razreda gimnazije „Bora Stanković“ u Nišu biće jedini predstavnik naše zemlje, ali i jedini predstavnik iz Evrope na medjunarodnom poslovnom izazovu čiji je domaćin Kina.


Profesor geografije i mentor niških učenika u sekciji za preduzetništvo Ana Veljković rekla je da je poslovni izazov ovih dana krenuo i trajaće do 20. avgusta.
„To je poslovni izazov koji zahteva upravo inovativnost u rešavanju nekih zadatih problema", rekla je Veljković.

Učenička kompanija „Eko lim“ ostvarila već veliki uspeh osvojivši svojim solarnim panelom prvo mesto na regionalnom i treće mesto na nacionalnom takmičenju učeničkih kompanija.

Solarni panel od starih limenki funkcioniše po principu protoka vazduha i može da se koristi za dogrevanje objekata, plastenika, kao i za sušenje voća, povrća i lekovitog bilja.

„Ovakav proizvod se sigurno nalazi u nekim radionicama, ali su ovo učenici koji su prvi put, ovakav vid nekog svog proizvoda predstavili široj javnosti i pokazali da stvarno funkcioniše. Testirali su svoj panel u laboratoriji na Mašinskom fakultetu koji je i potvrdio svrhu korišćenja panela“, dodala je Veljković.

Tatjana Živadinović, učenica gimnazije „Bora Stanković“, izjavila je da će zajedno sa ostalim učenicima iz kompanije „Eko lim“ nastaviti da se bavi preduzetništvom.

„Uključili smo se u mnoge projekte i organizacije tako da ćemo biti zauzeti tokom čitavog leta. Smišljamo nove proizvode i realizujemo i sve te ideje.“

Jana Simić iz kompanije „Eko lim“ kazala je da su joj takmičenja u okviru programa „Dostignuća mladih“ donela nova iskustva i nove veštine.

„Ovo takmičenje i celo ovo iskustvo mi je zapravo donelo nešto novo van učenja da nije zapravo život samo škola i da je svima nama potrebna neka vannastavna aktivnost koja će i u budućnosti da nam znači.“

Profesori gimnazije „Bora Stanković“ za učenike iz kompanije „Eko lim“ imaju samo reči hvale i ističu da nisu samo odlični preduzetnici, već i odlični djaci.


Prilog Kineske medijske grupe (CMG)


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.