AAA

DRUšTVO | 14.08.2021 14:50 > 14.08 14:57

Danas počela Olimpijada trećeg doba u Nišu


Regionalna olimpijada sporta, zdravlja, kulture i ekologije trećeg doba počela je danas u Nišu, a trajaće do utorka, 17. avgusta.

Ta manifestacija, kako navode organizatori, obeležava novi odnos prema starenju, stavljajući u prvi plan umešnost življenja u starosti i ulogu udruženja i organizacija penzionera i starijih lica.
Učesnici Olimpijade su gradske i opštinske organizacije i udruženja penzionera Srbije sa preko 60 ekipa i 300 učesnika iz Borskog, Zaječarskog, Nišavskog, Pirotskog, Topličkog, Jablaničkog, Pčinjskog, Pomoravskog, Šumadijskog, Moravičkog, Zlatiborskog, Južnobačkog i Kosovskog okruga.

Predvidjeno je šest programa: u oblasti sporta, kulture, zdravstvene edukacije, ekologije, medjugeneracijske saradnje i prateći program.

"Danas smo pokazali da ljudi trećeg doba Srbije imaju vitalnost, oni su spremni da se suoče sa različitim izazovima današnjice, ali i da učestvuju u svim drugim sferama društva (kao što su) sport, kultura, ekologija... Brojne su discipline u kojima će oni ovih dana pokazati svoje umeće, snagu i takmičarski duh", izjavio je predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) Milan Krkobabić na otvaranju olimpijade.

On je dodao i da su učešćem predstavnika sa Kosova pokazuje da je Srbija jedinstvena, "da ne pravimo podele i da smo mi i naš narod sa Kosova i Metohije jedno".

Zamenica gradonačelnika Niša Dušica Davidović koja je kazala je da će taj grad uvek dati snažnu podršku svim inicijativama koje promovišu kulturu, zdravlje i aktivnosti pripadnika trećeg doba.

"Cilj organizatora je i da ukaže na probleme sa kojima se starije osobe u našem društvu svakodnevno susreću kako bi se stvorio ambijent za njihovo ravnopravno i aktivno učešće u životu zajednice, promovisalo i podstaklo stvaralaštvo osoba trećeg doba i na taj način se promenila slika o starima i smanjila diskriminacija na osnovu godina", navodi se u saopštenju.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, procenjen broj stanovnika preko 60 godina starosti u Republici Srbiji za 2019. godinu iznosi oko dva miliona stanovnika, što predstavlja oko 28 odsto ukupnog stanovništva.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.