AAA

DRUšTVO | 24.08.2021 18:40 > 24.08 18:40

Ružić: Nastava u svim školama počinje 1. septembra, nadalje po nekom od tri modela

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da će nastava u svim školama u Srbiji početi 1. septembra, u školskim klupama, sa časovima koji će trajati po 45 minuta, a da će o daljem toku nastave odluku donositi Tim za škole, koji će važiti za svaku lokalnu samoupravu pojedinačno.

Ružić je nakon sednice Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa u Palati Srbija rekao da Tim za škole čine zdravstveni radnici iz Instituta "Batut" i Ministarstva prosvete, koji će, u zavisnosti od epidemiološke situacije u svakoj lokalnoj samoupravi donositi odluke u realizovanju nastave po nekom od tri modela.
"Tim za škole ima zadatak da u narednom periodu na nedeljnom nivou razmatra situaciju u svakoj pojedinačnoj lokalnoj samoupravi i da donosi odluku kakav tip nastave može da se sprovodi", rekao je Ružić i dodao da će, prema epidemiološkoj situaciji, lokalne samouprave biti u crvenoj, žutoj i zelenoj zoni.

On je dodao da će se primenjivati model nastave u skladu sa rizikom, na osnovu preporuke školske uprave.

"Prvi model pripadaće potpuno sigurnom okruženju, nastava će se odvijati neposredno u školi za sve učenike a vakcinisani nastavnici ne nose masku dok ne pridju učeniku na 15 metara rastojanja", rekao je Ružić.

On je dodao da je drugi model "kombinovani" i da podrazumeva da učenici 7. i 8. razreda, kao i srednjoškolci, "jedan dan imaju onlajn a drugi dan neposrednu nastavu", pri čemu Tim za škole može da proceni da ovakav model spusti na nivo 5 i 6 razreda, a ako ima više od 16 učenika u jednom odeljenju deca bi se delila u grupe.

Treći model održavanja nastave u najugroženijim lokalnim samoupravama sa velikim stepenom rizika po zdravlje populacije bi podrazumevao onlajn nastavu za srednje škole, a za osnovce kombinovanu nastavu sa časovima od 30 minuta.

"Kada dodje do zaražavanja jednog deteta u grupi ili odeljenju sva deca nadalje nose maske a zaraženo dete ide u karantin. Ako bude dva obolela učenika, ta grupa ili odeljenje deset dana ide na onlajn nastavu", rekao je Ružić.

On je rekao da za predškolske ustanove važe preporuke od juna, "deca neće nosti maske kao ni vakcinisani vaspitači".

Ružić je apelovao na prosvetne radnike i gradjane da se vakcinišu i dodao da se u sistemu prosvete, zajedno sa predškolskim obrazovanjem, nalazi oko "1.100.000 nečije dece", što je sa njihovim porodicama "dve trećine opšte populacije".

Epidemiolog Predrag Kon ocenio je da je moguće sprovesti plan za početak nove školske godine, ali da to zahteva ogroman napor.

"Epidemiološka situacija nam nije naklonjena jer će se školska godina poklopiti sa prilično visokom aktivnošću virusa i zato treba striktno poštovati sve što je u ovom dokumentu napisano", kazao je Kon.

Kon je istakao da predstavljeni modeli podrazumevaju da deca koja kreću u školu budu zdrava, a da su nastavnici vakcinisani ili nose maske.

On je roditeljima i deci poželeo da novu školsku godinu započnu "što lepše".

Naglasio je da se u borbi protiv epidemije korona virusa u Srbiji "nedovoljno" koristi "glavno oružje" protiv virusa, odnosno vakcinacija.

"Što više oko dece ima vakcinisanih, to je manja mogućnost da se dete zarazi i da unesu virus u škole", dodao je on.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.