AAA

DRUšTVO | 19.09.2021 14:35 > 19.09 15:49

Radojičić: Zelena hijerarhija - pešaci, biciklisti i javni prevoz za smanjenje zagadjenja (VIDEO)


Gradonačelnik Zoran Radojičić izjavio je danas da je Beograd jedan od 2.300 gradova koji učestvuju u Evropskoj nedelji mobilnosti, koja treba da skrene pažnju na uspostavljanje "zelene hijerarhije" za smanjenje zagadjenja, po kojoj u urbanoj mobilnosti na prvo mesto dolaze pešaci, na drugo biciklisti a na treće javni prevoz.

Radojičić je ispred Palate Albanija okupljenim učesnicima tog programa rekao da Nedelja mobilnosti služi da podseća gradske uprave da su smanjenje zagadjenja i povećanje održive mobilnosti moguće, ako se razvija prateća infrastruktura.

"Grad Beograd je proširio pešačku zonu u kojoj se nalazimo. Izgradili smo 100 kilometara biciklističkih staza, i to nije dovoljno. Narednih godina povećaćemo izgradnju na 200 kilometara, a u našoj strategiji koja se tiče urbane mobilnosti planira se za deset godina izgradnja 500 kilometara biciklističkih staza", rekao je Radojičić.

Stalna predstavnica Programa UN za razvoj (UNDP) u Srbiji Franisin Pikap je rekla da je 39 stepeni, koliko je izmereno u Beogradu u junu ove godine, rekordna temperatura u poslednjih 100 godina, što je i posledica proizvodnje velike količine gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, koji izaziva klimatske promene.

"Saobraćaj u gradovima je drugi zagadjivač kada je reč o efektima staklene bašte. Moramo zajedno da preduzmemo korake da se sve ovo promeni, a to se odnosi i na to kakav saobraćaj koristimo", rekla je Pikap.

Prema njenim rečima doprinos smanjenju zagadjenja predstavlja i "pametna klupa" sa zelenim algama koje su prečišćivači vazduha, postavljena preko puta "Politike", koja je nastala u saradnji sa srpskim naučnicima.

Direktor transportne zajednice u Srbiji Matej Zakonjšek rekao je da nedelja mobilnosti koja se obeležava širom zapadnog Balkana i cele Evrope ima samo jedan cilj promenu načina kretanja.

"Moto ove nedelje mobilnosti je 'Krećimo se održivo ostanimo zdravi'. Zdrava životna sredina nikad nije bila važnija a svi možemo dati doprinos ovom cilju, da više pešačimo, koristimo javni prevoz i bicikle", rekao je Zakonjšek.

On je dodao da prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, zbog lošeg kvaliteta vazduha "u regionu više od 13.000 ljudi umre ranije", a da svi možemo dati doprinos da se to preokrene.‚

CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.