AAA

DRUšTVO | 21.09.2021 12:20 > 21.09 12:20

Fridom haus: SNS nastavlja pritisak na nezavisne medije, opoziciju i NVO

Vlast u Srbiji nastavlja da igra aktivnu ulogu u uticaju na medijsko tržište, odredjeni broj novinskih kuća ima bliske veze sa Vladom, a politička polarizacija medija pogoršana je povlašćenim tretmanom vlasti prema provladinim tabloidima, navela je u izveštaju medjunarodna organizacija Fridom haus (Freedom House).

Kako prenosi list Danas, Fridom haus u izveštaju pod nazivom "Sloboda na Internetu" za 2021. godinu koji je objavljen danas, navodi da "u praksi, internet portali tabloida koji su bliski Vladi stalno manipulišu činjenicama i kleveću nezavisne medije" i da su nastavili da dobijaju značajna javna sredstva na državnom i lokalnom nivou.
Iz ove medjunarodne organizacije ističu da je okruženje za slobodu interneta u Srbiji relativno otvoreno, sa visokim nivoom pristupa internetu, ograničenim blokiranjem veb stranica i snažnom ustavnom zaštitom za novinare, pa je Srbija dobila ocenu 71 od 100.

"Medjutim, iako je okruženje internetskih medija raznoliko, došlo je do povećanja dezinformacija koje šire provladini informativni sajtovi, čiji su neki od vlasnika povezani s vladajućom strankom. Onlajn novinari su se suočili sa porastom uznemiravanja i pretnji kao odgovor na njihovo izveštavanje", navodi se u izveštaju.

Podseća se da je u martu 2020. Tviter uklonio skoro 8.500 lažnih naloga koji su bili povezani sa Srpskom naprednom strankom (SNS), koji su po oceni te društvene mreže služili za promovisanje interesa predsednika Srbije Aleksandra Vučića i SNS-a.

Fridom haus navodi da je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) dokumentovalo 189 onlajn i oflajn napada na novinare tokom 2020. godine, što je zabrinjavajuće povećanje u odnosu na 119 napada dokumentovanih 2019. godine, a zabeleženo je nekoliko slučajeva u kojima su korisnici Interneta tuženi ili pritvoreni zbog govora na mreži, kao i privatnih tužbi protiv medija.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.