AAA

DRUšTVO | 25.09.2021 16:50 > 25.09 19:26

Preminuo novinar Miloš Vasić, osnivač nedeljnika 'Vreme'. NUNS: Živeo je od istine.

Jedan od osnivača "Vremena", novinar Miloš Vasić, posle duge i teške bolesti, preminuo je u Beogradu, saopštio je ovaj beogradski nedeljnik.

Novinarstvom je počeo da se bavi 1969. godine. Pre dolaska u "Vreme", proveo je 15 godina u nedeljniku NIN, koji je napustio zbog pritisaka režima Slobodana Miloševića. Na predlog Srdje Popovića, 1990. prihvata ideju da učestvuje u pokretanju novog nedeljnika "Vreme".

"Okupljali smo se najmanje jednom nedeljno kod Srdje Popovića u kancelariji. Bilo nas je tu raznih, Jug Grizelj, Hari Štajner, Jurka Gustinčić, Ratko Bošković, Zoran Jeličić, Lazar Stojanović. Onda sam ja nabavio čitavu gomilu knjiga o tome kako se osnivaju nove novine, sve iščitao i objašnjavam ljudima da treba da počnemo da pravimo broj od minus 15, pa da stignemo polako, što bi rekao Umberto Eko, do nultog broja. Taman smo lepo krenuli da konstruišemo i stvaramo, istina manje likovno, više sadržinski, i kada smo bili na minus trećem broju, Milošević raspiše izbore. Nismo imali kud nego da 29. oktobra izletimo sa prvim brojem", ispričao je Vasić u intervjuu povodom 30 godina postojanja "Vremena".
Tokom tri decenije u "Vremenu", Vasić je pokrivao apsolutno sve važne teme, od demonstracija 9. marta 1991, preko rata u Hrvatskoj, Bosni, na Kosovu.

"Njegovi tekstovi nakon atentata na premijera Srbije Zorana Djindjića i tokom operacije 'Sablja', koja je potom usledila, postavili su standarde onoga što danas u Srbiji smatramo istraživačkim novinarstvom. Vasić je tekstove iz tog perioda uzeo kao osnovu za knjigu 'Atentat na Zorana', a donela mu je gotovo sve bitne novinarske nagrade u Srbiji", navodi "Vreme".

Autor je i više knjiga o oružju, romana "Ptica panike", kao i zbirke kolumni "Moj muški život".

"Kao novinar, bio je oštar, precizan, sa prepoznatljivim stilom. Kao kolega, bio je sve suprotno od toga: blag poput roditelja, mudar savetnik i nežan kritičar, onaj od kog su svi mladji članovi redakcije učili, svesni da nikada neće biti ni blizu kao Miša", dodaje "Vreme".

Iza Miloša Vasića (1947.) ostalo je petoro dece i mnogobrojni unuci.

Vreme komemoracije i sahrane Miloša Vasića biće naknadno saopšteni.NUNS:  Živeo je od istine

Povodom smrti novinara i jednog od osnivača nedeljnika "Vreme" Miloša Vasića, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je saopštilo da je "nakon decenija pisanja i govorenja za različite medije, izvesno to da je Miša živeo od novinarstva i da je njegov jedini poslodavac bila istina".
NUNS navodi da je Vasić uvek bio "na strani istine, protiv gušenja slobode, bahate demonstracije sile, protiv samovlašća moćnika, svrstavajući se tako medju često medijski napadane i proganjane misleće ljude".

"Iz Mišinih napisa čitateljstvo je saznavalo bolne istine o krvavom raspadu bivše Jugoslavije i verovalo u to što piše. Novine su se tih godina kupovale i zbog Miše Vasića. Nikad nije s razlogom demantovan, nikad nije izgubio sudski spor. I kada bi u Vremenu osvanula njegova analiza, svojevrsni vasićevski žanr, članak bez sagovornika, sticao se utisak da je dobro saslušao uistinu informisane ljude, bliske istragama ili vrhu vlasti. O njima nije govorio", navodi NUNS.
Vasić je ostavio i nepogrešivi podsetnik na ubistvo premijera Zorana Djindjića, tekstovima u Vremenu i knjigom "Atentat na Zorana", podseća NUNS.

NUNS podseća da je Vasić, koji je preminuo danas u Beogradu, bio predsednik tog udruženja od 1997. do 1999. godine, "u vreme primene giljotina Zakona o informisanju, progona slobodnih medija, ubistva Slavka Ćuruvije".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.