AAA

DRUšTVO | 15.10.2021 17:40 > 15.10 17:53

Protest meštana Baluge, traže potvrde o poništenju eksproprisane zemlje

Desetak meštana čačanskog sela Baluga protestovalo je danas ispred zgrade Gradske uprave u Čačku jer ni posle mesec dana nisu dobili rešenja da se poništava eksproprijacija njihove zemlje koja im je oduzeta za deponovanje i odlaganje materijala u toku izgradnje trase autoputa Preljina-Pojate.

Oni su nosili transparente na kojima je pisalo "Ne damo dedovinu. Protiv sramnog oduzimanja zemlje".

Stanovnik sela Baluga Bratislav Simović rekao je novinarima da oni protestuju u ime meštana više čačanskih sela, od Baluge do Katrge, kojima je eksproprisana zemlja ne samo za trasu autoputa već i za takozvana "pozajmišta" i "deponije" koja služe za odlaganje materijala u toku izgradnje autoputa i vadjenje šljunka.
"Ovo nije protest protiv gradnje autoputa već protiv sramnog oduzimanja plodnog zemljišta, na kojima smo gajili tone kupusa, krompira, paprike i drugog povrća, za potrebe deponija i pozajmišta", rekao je Simović.

On je istakao da je danas tačno mesec dana od odluke koju je gradonačelnik Čačka Milun Todorović doneo, na njihov zahtev, da se poništava eksproprijacija zemlje za pozajmišta duž trase auto-puta, a da niko od vlasnika tih parcela nije dobio rešenje o tom poništenju.

"Oduzeta zemlja se i dalje vodi na Republiku Srbiju i nije vraćena prvobitnim vlasnicima", rekao je Simović.

Simović je dodao da su oni tražili od gradskih vlasti Čačka da im dostave mape na kojima su obeležena mesta za pozajmišta i deponije, ali da im oni te mape nisu dostavili.

"Usmeno smo dobili odgovor da ne mogu da nam daju nešto što nemaju. Ako nemaju mape, onda kako mogu da kažu da su to projektovana pozajmišta i deponije", rekao je Simović.

Iako je protest meštana sela Baluga bio ranije najavljen, niko do predstanvika gradske vlasti u Čačku im se nije obratio.

Simović je rekao da meštani desetak čačanskih sela još uvek nisu dobili ni odgovor od Vlade Srbje od koje su 24. septembra tražili hitnu isplatu za eksproprisanu zemlju onima koji nisu bili zadovoljni ponudjenom cenom zbog čega su podneli tužbe protiv države.

"Sud odugovlači, ne zakazuje ročišta i ni posle tri godine nije završeno sudjenje, zbog čega tražimo da država odmah isplati cenu koju je prvobitno ponudila za eksproprisanu zemlju, pa ako se na sudu dokaže da je zemlja skuplja, onda isplate i razliku", rekao je Simović.

Simović je istakao da su meštani od Vlade Srbije tražili nadoknadu štete za useve koje nisu uspeli da skinu sa svojih parcela pre početka radova na izgradnji autoputa i najavio novi protest u selu Mrčajevci za 24. oktobar, ako do tada ne dobiju odgovor od republičke Vlade.

Prema njegovim rečima protestu u Mrčajevcima će se pridružiti i meštani kraljevačkih sela oko aerodroma "Morava" u Ladjevcima zbog oduzimanja zemlje za proširenje aerodroma.

Protest meštana Baluge ispred zgrade Gradske uprave u Čačku podržao je i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije anesteziolog iz Kraljeva Rade Panić koji je ocenio da je oduzimanje zemlje poljoprivrednicima u okolini Čačka i Kraljeva zbog autoputa i aerodroma "nepravedno".

"Nepravda vlada celom Srbijom. Nepravda prema gradjanima Srbije je prisutna svuda. Zašto ne reaguju državni organi na primedbe poljoprivrednika sela od čačanske Baluge do kraljevačke Obrve. Novcem tih gradjana se plaćaju državne institucije i one su dužne da zaštite te gradjane. Ali pošto institucije ne rade, onda narod mora da uzme stvar u svoje ruke", reko je Panić.

//

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.