AAA

DRUšTVO | 27.10.2021 13:55 > 27.10 14:01

Nora Ahmetaj dobitnica ovogodišnje nagrade festivala 'Mirdita, dobar dan'


Na osmom izdanju festivala "Mirdita, dobar dan" održanom u Prištini tamošnjoj publici predstavljena je kulturna scena Srbije kroz dela srpskih muzičara i filmskih i književnih autora i autorki.


Kosovska aktivistkinja Nora Ahmetaj dobila je ovogodišnju nagradu festivala za doprinos u dokumentovanju ratnih zločina i drugih kršenja ljudskih prava, osnaživanje marginalnih grupa, produbljivanje saradnje izmedju naroda i zemalja koje su prolazile kroz ratove i za doprinos na području suočavanja sa prošlošću i području ljudskih i prava životinja.
"Želim da se zahvalim i izrazim nadu da će festival Mirdita nastaviti i da ćete vi kao mladi ljudi uspeti da uspostavite direktan kontakt sa mladima drugih prostora, a ne kroz trećerazredne izvore informacija, jer je to jako bitno kako biste na osnovu toga i delovali", rekla je.

Prištinska publika je imala priliku da pogleda filmove "Zaceli me" Danijele Štajnfeld i "Teret" Ognjena Glavonjića, uživa u koncertu pijanistkinja Branke Paralić i Nataše Penezić, a održane su i dve debate "Koja je druga Srbija?" i "Kultura kao političko orudje". Takodje su predstavljene i knjige "Druga Srbija: Bogdan Bogdanović" i "Iza sedam logora".

Festival je održan pod strogim epidemiološkim merama i bez pojačanog prisustva bezbednosnih snaga .

Inspiracija za festival je poznati albanski, kosovski, beogradski i jugoslovenski glumac Bekim Fehmiu koji predstavlja simbol jedinstva, kao i mogućnosti povezivanja dva kulturna prostora u jedinstvenu celinu.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

   //

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.