AAA

DRUšTVO | 27.11.2021 10:20 > 27.11 19:13

Kreni-promeni: Blokada uspešno izvedena, uslovi za prekid protesta povlačenje zakona (VIDEO)


Najavljena blokada upozorenja od sat vremena vitalnih saobraćajnica u celoj Srbiji je uspešno izvedena danas zahvaljujući "veličanstvenoj hrabrosti i dostojanstvenom protestu" svih gradjana koji su učestvovali, ocenili su iz inicijative Kreni-promeni.

"Po prvi put u istoriji gradjani su blokirali Gazelu. Taktika da više manjh grupa gradjana razvuče veliki broj policijskih snaga, umesto da manje grupe policije blokiraju veliki broj gradjana urodila je plodom", navodi se u saopštenju te inicijative.

Prema njihovim rečima, uslovi za prekid protesta su da predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbije da potpiše protivustavan Zakon o eksproprijaciji i da se izmeni Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi.

Direktor za kampanje te inicijative Savo Manojlović rekao je da ukoliko ta dva uslova ne budu ispunjena do subote 4. decembra, da će pozvati gradjane da automobilima, u grupama od 10 do 20 vozila, blokiraju autoputeve i magistralne puteve.

"Pozivamo i sve političke grupacije da učestvuju u najavljenim protestima, ali da ne prave veća grupisanja koja je lakše blokirana", kazao je Manojlović.

Iz Kreni-promeni su istakli da je policija "odbila predlog da se mirnim i koordinisanim okupljanjem kontrolipu skupovi", zbog čega je, prema njihovim rečima, širom Srbije dolazilo do brojnih incidenata.

"Odgovornost za ovo snose funkcioneri policije koji su odbili kontrolisani protest", navodi se u saopštenju.

Oni su pozvali gradjane koji su imali problema tokom današnje blokade da im se javi kako bi im Udružeje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti pružilo pravnu pomoć, kao i advokate koji bi želeli da uhapđenima pruže besplatne pravne usluge.


Saobraćaj na Gazeli ponovo u funkciji, rasklonila se i grupa gradjana kod Centra Sava

Saobraćaj na mostu Gazela i autoputu kroz Beograd ponovo je danas u funkciji u oba smera, a okupljeni gradjani su se sklonili sa kolovoza.

Više stotina gradjana bilo je okupljeno na autoputu kod Centra Sava i nakon 15.00, za kada je bio najavljen kraj blokada saobraćajnica širom Srbije.

Blokadu u tom delu grada obeležilo je više čarki medju okupljenima, kao i sa vozačima automobila koji su stajali zaglavljeni.


Novi Sad: Gradjani odblokirali most, protestuju ispred policijske stanice

Nekoliko stotina ljudi koji su danas od 14 do 15 sati blokirali Varadinski most u Novom Sadu, odblokirali su ga i u protestnoj koloni stigli do policijske stanice, gde im se obratio Miran Pogačar, jedan od demonstranata koji je bio priveden.

"Srbija se umiriti neće", poručio je Pogačar preko megafona.

Gradjani su prethodno, uz koškanje sa žandarmerijom, blokirali Varadinski most koji od Petrovaradisnke tvrddjave vodi ka centru Novog Sada.

Saobraćaj je za to vreme bio obustavljen.

Gradjani su uzvikivali "Ua", "Izdaja", "Srbija nije na prodaju", "Ne damo Srbiju", "Rio Tinto, marš iz Srbije", "Nećemo litijum", duvali su u pištaljke i trube, nosili zastave Srbije i upućivali uvrede predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

"Ovo je naša zemlja, imamo pravo da kažemo ne. Molimo policiju da shvati da su deo našeg naroda. Pridružite nam se. Odbijte poslušnost kriminalcima. Odbijte poslušnost Vučiću", kazala je na protestu na mostu aktivistkinja Olivera Radovanović.

Gradjani su potom skandirali "Spustite štitove", nakon čega je stiglo policijsko pojačanje, a skup nadleće crni helikopter.


Nekoliko stotina gradjana blokiralo Ibarsku magistralu u Preljini od 14 do 15 časova

Nekoliko stotina gradjana iz Čačka, Gornjeg Milanovca i okoline Požege blokiralo je danas Ibarsku magistralu u Preljini kod Čačka od 14 do 15 časova zbog donošenja Zakona o referendumu i gradjanskim inicijativama i Zakona o eksproprijaciji.

Oni su blokirali magistralni put na poziv ekoloških udruženja "Ne damo Jadar", "Zaštitimo Dobrinju i okolinu", "nEko brine za Levač", "Eko brigada Jagodina" i "Suvoborska greda".

Pre početka blokade privedeno je nekoliko gradjana, medju kojima i stanovnik sela Baluga kod Čačka Bratislav Simović koji je ranije učestvoao u protestima zbog oduzimanja zemlje za pozajmišta i deponije u toku izgradnje trase autoputa Preljina-Pojate.

Simović je rekao agenciji Beta da mu u policijskoj stanici nisu rekli razloge privodjenja i da ga je posle razgovora sa advokatom policija vratila na mesto blokade.

Posle povratka iz policijske stanice on se obratio okupljenim gradjanima koji su blokirali magistralni put i pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da povuče zakone o referendumu i eksproprijaciji, koje je ocenio kao sramne, da ih vrati Skupštini Srbije, a Skupštinu je pozvao da poništi te zakone.

Učesnici blokade su rekli da je današnja blokada magistralnog puta samo upozorenje i da će radikalizovati protest ukoliko ta dva zakona ne budu poništena.

Jedan od učesnika protesta je ocenio da Zakon o eksproprijaciji dozvoljava Vladi i stranim kompanijama da u ime bilo kog projekta koji oni nazovu javnim interesom "otimaju, raseljavaju i uništavaju" i da svaki stanovnik Srbije "može biti žrtva tih zakona".

Učesni blokade nosili su zastave Srbije i transparente na kojima je pisalo "Rio Tinto idi kući", "Ne damo djedovinu".

Za vreme blokade bli su blokirani putevi iz Preljine ka Čačku, Beogradu i Kraljevu, a iz svih tih pravaca formirana je kolona automobila i kamiona u dužini od više kilometara.

Za vreme trajanja blokade uočeno je prisustvo brojnih policijskih snaga koje nisu sprečavale gradjane da blokiraju put. //

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.