AAA

DRUšTVO | 30.11.2021 15:25 > 30.11 15:36

U Srbiji od početka godine prijavljeno 120 osoba inficiranih HIV-om

U Srbiji je od početka ove godine prijavljeno 120 osoba inficiranih HIV-om što je dvostruko više nego u istom periodu prošle godine, a za 31 odsto manje u odnosu na isti period 2019, saopšteno je danas na konferenciji u Beogradu posvećenoj obeležavanju 1. decembra Svetskog dana borbe protiv HIV.

U istom periodu, prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", kod 34 osobe je novodijagnostikovan AIDS (sida), dok je sedam osoba umrlo od AIDS, a za tri osobe je prijavljeno da su umrle od bolesti koje nisu povezane sa AIDS-om.

Na konferencija pod nazivom "Nejednakost, AIDS, pandemije – Da stavimo tačku" predstavnici sedam opština – Subotica, Novi Sad, Šabac, Novi Pazar, Niš, Zaječar i Stari grad, potpisali su Parisku deklaraciju kojom se obavezuju da pruže podršku u borbi protiv HIV.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Ferenc Vicko rekao je da je u borbi protiv HIV važan multidisciplinarni pristup i da je zbog pandemije kovid-19 smanjen obuhvat testiranja na HIV.

Ona je naveo da je u 2020. godini testirano 45 odsto manje dijagnostikovanih nego prethodne godine, kao i da se procenjuje da u Srbiji 1.200 osoba u ovom trenutku HIV pozitivno ali da ne zna svoj status.

Uprkos svemu, kako je istakao Vicko, situacija sa kovid-19 nije imala uticaja na kvalitet lečenja osoba sa HIV.

Danijela Simić iz Instituta "Batut" je kazala da su za infekciju dominantni seksualni odnosi i to u čak 97 odsto slučajeva a da posebno zabrinjava podatak da je medju inficiranima i jedna petnaestomesečna beba koju je zarazila majka ne znajući za svoj HIV status.

Državna sekretarka u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja Dušanka Golubović ukazala je da su u borbi protiv HIV važna saradnja socijalne i zdravstvene zaštite ali i podrška organizacija civilnog drzštva, jer je socijalni uticaj HIV na pojedince i zajednicu ogroman.

Ona je kazala da Zakon o socijalnoj zaštiti daje mogućnost i da se u zajednici ostvare i inovativne usluge prilagodjene specifičnim potrebama.

Pomoćnica ministra za ljudska prava i društveni dijalog Nina Mitić je navela da je zdravlje osnovno ljudsko pravo i da je tokom pandemije otežana komunikacija pacijenata sa zdravstvenim radnicima.

Najavila je de će se pred Vladom Srbije uskoro naći strategija zabrane diskriminacije i da je veliki broj organizacija pozvan da se uključi u izradu dvogodišnjeg akcionog plana.

Goran Radisavljević, direktor TOC, organizacije koja se bavi razvojem lokalnih zajednica i organizator je skupa, naveo je da je Srbija jedna od zemalja koja je globalno prednjačila u borbi protiv HIV i da je pre 30 godina u Beogradu osnovana prvo udruženje koje se bavilo borbom protiv HIV.

On je izrazio zadovoljstvo što je samo u jednom danu sedam opština potpisalo Parisku deklaraciju i time pokazalo razumevanje za ulogu lokalne samouprave i zajednice u borbi protiv HIV.

//

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.