AAA

DRUšTVO | 01.12.2021 08:45 > 01.12 08:47

Golubović (YUCOM) o promenama Ustava: U sudstvu napredak, u tužilaštvu ne

Najavljene izmene Ustava Srbije u oblasti pravosudja "doneće odredjena unapredjenja kada je reč o sudstvu, ali ostaje problem što će u Tužilačkom savetu sedeti politički izabrane ličnosti", ocenila je danas direktorka Komiteta pravnika za ljudska prava (YUCOM) Katarina Golubović.

Kako je Golubović rekla za list Nova, predložena rešenja postavljaju osnove za smanjenje uticaja politike na pravosudje, ali to ne znači da će biti tako zbog politički izabranih ličnosti u Tužilačkom savetu.
"Reč je o vrhovnom javnom tužiocu, koji je politička figura i koji svojim autoritetom utiče na donošenje odluka. U tom savetu i dalje će ostati ministar pravde, koga bira Narodna Skupština i koji je par ekselans politička figura", rekla je Golubović.

Prema njenim rečima, članovi tog tela će biti i "istaknuti pravnici", koje takodje bira parlament, čime će "imati većinu pri odlučivanju.

Direktorka Yucoma je dodala da je situacija u oblasti sudstva znatno drugačija, a navela je i da predsednika Vrhovnog suda neće birati Skupština Srbije.

"U Vrhovnom savetu sudstva biće šestoro sudija i četvoro 'istaknutih pravnika', a u njemu neće sedeti ministar pravde. Ova rešenja su unapredjena u odnosu na dosadašnja i ovde su poštovane preporuke Venecijanske komisije", kazala je Golubović.

Referendum o promenama Ustava u oblasti pravosudja raspisan je za 16. januar 2022. godine, a gradjani će odgovarati na referendumsko pitanje "Da li ste za potvrdjivanje Akta o promeni Ustava Republike Srbije".

   //

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.