AAA

DRUšTVO | 01.12.2021 11:30 > 01.12 11:34

Sove male ušare turistička atrakcija Kikinde (FOTO/VIDEO)


Kikinda je svetski poznato zimovalište za sove male ušare koje svake jeseni dolaze u ovaj grad gde provode zimu, pa su postale i turistička atrakcija.


Kustos pedagog Narodnog muzeja u Kikindi Dragan Kiurski kaže da su sove praktično postale zaštitni znak ovog grada u Vojvodini.
"Novembar se u Kikindi zove sovembar. Mi ovaj mesec posvećujemo sovama i zato nosi taj naziv. Kikinda je najveće zimovalište na planeti sove male ušare i u poslednjih nekoliko godina mi ovaj mesec zovemo sovembar i posvećujemo sovama, radimo edukativne programe sa decom predškolskog i školskog uzrasta."

Muzej organizuje izložbu o sovama, a postoji i edukativni kutak u kojem deca sa roditeljima mogu da istražuju, kreiraju i uče o sovama.

"Sove već nekoliko decenija dolaze u Kikindu. Borave ovde na gradskom trgu, bude ih po nekoliko stotina. Kikindjani su se stvarno zaljubili u sove, a verovatno i sove u Kikindjane. Tu se rodilo prijateljstvo koje traje nekoliko decenija", rekao je Kiurski.

Sove izazivaju pažnju ne samo lokalnog stanovništva već i turista koji dolaze u Kikindu.

"Dosta toga radimo na edukaciji lokalnog stanovništva, ali i turista koji dodju u Kikindu zbog sova. Spoznali smo njihov značaj jer one love i ubijaju štetočine koje su štetne za useve, a sa druge strane, mi im nudimo miran, tih i ugodan boravak na gradskom trgu", dodao je Kiurski.

Posetioci Kikinde zato ne treba da se iznenade ako u krošnjama drveća vide jata sova, ptice koja se smatra najmudrijom, a mogu i da se priključe „Sova patroli“, odnosno prebrojavanju sova u gradu.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

   //

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.