AAA

DRUšTVO | 01.12.2021 13:05 > 01.12 13:12

Jelena Obućina dobila povelju 'Dušan Mitrović'

Skupština Pokreta Novi Optimizam odlučila je da dodeli povelju "Dušan Mitrović" za 2021. godinu novinarki Jeleni Obućini.

Nagrada je ustanovljena 2004. godine i dodeljuje se 10. decembra, na Medjunarodni dan ljudskih prava i rodjendan Pokreta Novi Optimizam, a od ove godine nagrada nosi ime Dušana Mitrovića, jednog od osnivača i direktora lista Danas.
Nagrada se dodeljuje osobama ili organizacijama koje se svojim delovanjem i zalaganjima bore za vrednosti koje su izražene u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima i Proglasu Novog Optimizma, te svojom inicijativom daju dobar primer zajednici i društvu.

"Uloga medija u održavanju demokratskih načela neupitna je, stoga smo saglasni da je od velike važnosti istaći primer profesionalnog i odgovornog novinarskog izveštavanja, noročito kad se uzme u obzir da su u Srbiji godinama unazad ugroženi slobodni, nezavisni mediji. Jelena Obućina ovogodišnji je primer Optimizma jer izveštava odgovorno, savesno i profesionalno, a svojim britkim komentarima hrabro i sugestivno suočava javnost sa aktuelnim društveno-političkim temama", saopšteno je.

Neki od prethodnih dobitnika ove prestižne nagrade su: glumica Mirjana Karanović, esejista Mirko Djordjević (posthumno), pisac i novinar Ivan Ivanji, Del Arno Band, ekipa serije "Državni posao" (glumci Dimitrije Banjac, Nikola Škorić i Dejan Ćirjaković), bivši Zaštitnik gradjana Saša Janković, bivši Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić, karikaturista Predrag Koraksić Koraks, rediteljka Milena Minja Bogavac, uzbunjivač iz Krušika Aleksandar Obradović, profesorka Biološkog fakulteta Biljana Stojković i emisija "Marka Žvaka" i njeni autori Dušan Čavić i Dušan Šaponja.

   //

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.