AAA

DRUšTVO | 05.12.2021 16:50 > 05.12 18:47

Frans enfo: Stanovnici doline Jadra u Srbiji pod pretnjom proterivanja

Stanovnici doline Jadar u Srbiji su pod pretnjom proterivanja pošto je vlada blizu odluke da preda tu dolinu anglo-australijskom rudnom gigantu Rio Tinto za iskopavanje litijuma, prenosi francuski radio Frans enfo (Franceinfo).

Radi se o vrlo skupom materijalu koji je jako koristan za proizvodnju električnih automobila, android telefona, ali ovde je još jednom malo bitna sudbina stanovnika, navodi radio u prilogu naslovljenom "U Srbiji 20.000 ljudi na putu da budu proterani".

U podnaslovu "Jadar, buduća dolina smrti" navodi se da u toj dolini na zapadu Srbije koja se graniči sa Bosnom i Hercegovinom, živi 20.000 ljudi, uglavnom poljoprivrednika i uzgajivača, a većina tu obradjuje zemlju više od dva veka.

Ne treba zaboraviti, dodaje se, da eksploatacija litijuma zahteva prema stručnjacima velike količine sumporne kiseline koja proizvodi arsen.

Tako da za eksploataciju i vadjenje litijuma ne samo da će Srbija biti suočena sa zagadjenjem bez presedana, koje izaziva ekološku štetu, već će evropski kontinent biti suočen sa prvom ekološkom migracijom, navodi se i pita šta će se desiti sa stanovništvom, sa stadima, gde će oni moći da se nastane.

Kako se dodaje, iako je ta multiancionalna kompanija već kupila zemlju u toj oblasti, ćesto je otkupljujući od vrlo starih ljudi, i možda koristeći odredjenu slabost, stanovništvo Srbije se ne da.

Iako je ta multinacionalna kompanija koristila propagandu na srpskoj televiziji, gde se hvale doborobiti ove "zelene energije" i šanse za Srbiju da ima dobit od skoro jedinstvenog zemljišta na svetu kada je reč o litijumu, Srbi se ipak protive tom projektu i predsednik je bio primoran da se pojavi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se "ništa neće desiti bez odluke naroda", predvidjajući referendum o projektu Rio Tinta, navodi se u prilogu, ali i dodaje da im je sagovornica skrenula pažnju da prema novim srpskim propisima više nije potrebno učešće od 50 odsto birača da bi referendum bio validan.

Medjutim, ukazuje se u prilogu, ništa nije dobijeno za predsednika Srbije jer su se protivnici projekta mobilisali širom Srbije, demonstriraju u srpskim gradovima, na često nasilnim demonstracijama posebno kada vlasti protiv demonstranata upute buldožer ili mlade huligane sa pijucima.

Konačno, dodaje se, pitanje zemlje je zapisano u srpskom DNK, to je zemlja koja hrani, ali takodje koja čuva mrtve, sećanja na tradiciju i običaje i iznad svega kada se radi o poginulima u dva svetska rata, ne zaboravljajući sukob u ratovima Jugoslavije 1990-ih.

Što se tiče Evrope ukazuje se da ona, kao i na početku sukoba u Jugoslaviji početkom 1990-ih, gleda sa strane.

Srbija nije članica EU, samo članica Saveta Evrope, ima zemlje bogate litijumom unutar EU, ali Rio Tinto se nije prevario i traži da eksploatiše zemlju koja nije iz neke zemlje članice Unije.

Još jednom korupcija koja pogadja Balkan pokazuje svoje lice, ali narod neće dozvoliti da ponovo bude žrtva vrlo, vrlo privatnih interesa, zaključuje se u tekstu i podseća da Rio Tinto nosi naziv te crvene reke, crvene kao krv. //

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.