AAA

DRUšTVO | 06.12.2021 18:50 > 06.12 19:08

Vojska Srbije: Vežba Sajber Tesla u Gornjem Milanovcu, SAD i Madjarskoj

 Medjunarodna vojna komandno-štabna vežba "Sajber Tesla 2021“ (Cyber Tesla 2021) u toku je ove sedmice u kasarni "Vojvoda Radomir Putnik" u Gornjem Milanovcu i na izdvojenim mestima u SAD i Madjarskoj, objavila je danas Vojska Srbije.

Tema vežbe je odbrana telekomunikaciono-informacionog sistema od pretnji iz sajber prostora, a cilj je izgradnja vojnih kapaciteta sistema odbrane i Nacionalnog centra za prevenciju rizika u IKT sistemu Srbije za odbranu od visokotehnoloških napada.
Vojska Srbije je na svom sajtu navela i da vežba treba da doprinese i unapredjenju saradnje "sa relevantnim državnim i privatnim sektorom u cilju zaštite informacionog prostora Srbije".

"Realizacijom vežbe unapredjuju se kapaciteti za reagovanje na incidente u sajber prostoru, poboljšava se koordinacija organa i institucija u čijoj su nadležnosti poslovi informacione bezbednosti, razmenjuju iskustva iz oblasti informacione bezbednosti i unapredjuje bilateralna vojna saradnja Vojske Srbije sa oružanim snagama zemalja učesnica", dodaje se u saopštenju.

Od 2016. vežbu "Sajber Tesla" jednom godišnje organizuju vojske Srbije i SAD u Programu državnog partnerstva Srbije i Ohaja u oblasti zaštite sajber prostora.

Na vežbi učestvuju i predstavnici privatnog i javnog sektora i akademske zajednice u Srbiji iz oblasti informacione bezbednosti, a ove godine su prvi put učešće uzeli i pripadnici madjarske vojske.

Pripadnici Vojske Srbije su prethodno učestvovali na medjunarodnom takmičenju timova za ofanzivna dejstva u sajber prostoru koje je prošle sedmice organizovao trening-centar za obuku američke vojske i nacionalnih gardi Univerziteta Mičigen, a u konkurenciji 13 ekipa osvojili su prvo mesto, dodaje se u saopštenju.

foto: prt.scr youtube

//

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.