AAA

DRUšTVO | 08.12.2021 17:00 > 08.12 17:25

Radionica: Srbija i region nailaze na problem zavisnosti od uglja

Predstavnik Centra za kreiranje politika i strategija Nenad Spasojević izjavio je danas da Srbija i region u procesu prelaska na obnovljive izvore energije nailaze na problem što su u velikoj meri zavisni od uglja.

"Imate problem da su ove države u velikoj meri zagadjene i zavisne od jednog energenta. Zavisnost od lignita je rizična po bezbednost ljudi", rekao je Spasojević na radionici "Monitoring javnih politika u oblasti klimatskih promena.

Spasojević je ocenio da su nadležni organi sami krivi što se Srbija nalazi u nezahvalnoj situaciji po pitanju usvajanja strateških dokumenata i zakona koji se tiču klimatskih promena.

"Srbija nije samo u obavezi da samo ažurira i donosi nove dokumente u sa Evropskom unijom, ona je u obavezi i prema energetskoj zajednici", kazao je Spasojević.

Dodao je da pored toga što se u Srbiji kasni sa usvajanjem sporazuma sa medjunarodnih konferencija o klimatskim promenama, da se i ne poštuje ono što je prihvaćeno.

Govoreći o Zakonu o klimatskim promenama koji je usvojen ove godine, Spasojević je rekao da je poražavajuće što disukuje u Skupštini tokom usvajanja tog zakona nije imala veze sa aktuelnim problemima.

On je istakao da neki od problema Zapadnog Balkana predstavaljaju termoelektrane na ugalj, nedostatak filteracije, loš lignit i individualna ložišta.

Dodao je da u Srbiji napravljen blagi zaokret prema obnovljivim izvorima energije kada su otvoreni vetroparkovi kapaciteta od ukupno 400 megavata struje. //

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.