AAA

DRUšTVO | 21.12.2021 11:15 > 21.12 11:28

Madjarska jača antimigrantsku zaštitu granice sa Srbijom vojnom vežbom i turskom policijom

Madjarska je organizovala veliku vojnu vežbu na granici sa Srbijom i ugovorila sa Turskom razmeštanje policijskih snaga te zemlje, u sklopu napora da se suzbije dalji priliv migranata sa Bliskog istoka, piše danas portal Balkanska bezbednosna mreža.

Kako se navodi, Turska će poslati 50 policajaca u Madjarsku sa zadatkom pomoći domaćim kolegama u poslovima kontrole granice sa Srbijom i Rumunijom i sprečavanju pokušaja migranata da probiju šengensku granicu EU.

Ugovor koji predviđa angažovanje turskih policajaca u Madjarskoj potpisali su ministri unutrašnjih poslova dve zemlje, Šandor Pinter i Sulejman Sojlu, a dogovoreno je da oni budu rasporedjeni u rejonu graničnih prelaza Reske (Horgoš) sa Srbijom i Nadjilak sa Rumunijom.

Potpisivanje ugovora dešava se u senci velike vojno-policijske vežbe "Odlučna akcija 2021" koju je prošle nedelje organizovala Madjarska, tik uz granični prelaz Reske (Horgoš) sa Srbijom.

Ideja vežbe je bila da se proveri sposobnost tih struktura da obezbede državnu granicu od migranata. Razmere tog dogadjaja ukazuju da je cilj bio i da se zastraše izbeglice koje pokušavaju da se sa juga prebace ka razvijenim državama EU.

"Iako je osnovna ideja bila da se prikaže reagovanje na 'tipične incidente' sa izbeglicama, na fotografijama sa vežbe primećeno je da je Madjarska angažovala značajna borbena sredstva, kao da je reč o hladnoratovskom oružanom sukobu a ne o zaustavljanju manjih grupa migranata. Osim žive sile, prikazana je i upotreba patrolnih vozila, teško naoružanih oklopnih vozila, bespilotnih letelica, dok su za tipičnu demonstraciju sile korišćeni i borbeni helikopteri Mi-24, Mi-17 i H-145M koji su nisko nadletali ogradu na granici", navodi se.

Portal podseća da je madjarska vojska angažovana na poslovima zaštite državne granice, u većem ili manjem obimu, još od 2015. kada je sredinom septembra došlo do ozbiljnih sukoba na granici kod Horgoša. Tada su snage severnog suseda prvi put koristile suzavac, gumene metke pa čak i pucnje bojevom municijom u vazduh kada su migranti pokušali da probiju tek podignutu ogradu.

Prvi čovek Operativne komande oružanih snaga Madjarske Ferenc Markus ukazao je da je na južnim granicama trenutno angažovano oko 500 pripadnika vojske i naveo da se migratorni pritisak značajno povećao tokom 2021. godine, u kojoj je sprečen pokušaj više od 62.000 migranata da udju u tu zemlju, što je dvostruko više nego u istom periodu lane.

Njegove navodi potvrdjuju i pojedine nevladine organizacije iz Srbije koje su registrovale porast nasilnih vraćanja migranata preko granice (pushbacks), uz povećanje stepena fizičke sile i psihičkog nasilja koje Madjari i ostali susedi Srbije iz EU primenjuju prema izbeglicama.

Centar za pružanje pomoći tražiocima azila iz Beograda navodi da se dnevno dešava i do 200 slučajeva nasilnog vraćanja migranata sa teritorije Madjarske, Hrvatske i Rumunije na teritoriju Srbije i da se u tim situacijama izbeglice žale na primenu fizičke sile, kao i na ponižavajuće postupke tamošnjih policija.

Čitava situacija iz madjarskog ugla sagledava se drugačije, odnosno kao pitanje bezbednosti nacije. Tekstovi o vežbi na granici u tamošnjim medijima objavljuju se pod naslovom poput "Granična kontrola u sigurnim rukama madjarske porodice mogu da mirno slave Božić".

Državni sekretar Madjarske Silard Nemet navodi da policija te zemlje samo pokušava da ispuni zahteve koji proizilaze iz šengenskog sporazuma.

Da madjarska Vlada na čitavu migrantsku problematiku ne gleda samo iz ugla bezbednosti, već da tu postoji i odredjena politička pa i verska dimenzija, najbolje svedoči izjava ministra odbrane Tibora Benka koji je rekao da je Madjarska jednom već odbranila Evropu u vreme otomanskih osvajanja i da isto čini i danas.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.