AAA

DRUšTVO | 20.01.2022 20:05 > 20.01 20:05

Protest Kreni - Promeni ispred zgrade Predsedništva (VIDEO)

  • BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/DS
  • BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/DS
  • BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/DS
  • BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/DS
  • BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/DS
  • BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC/DS

Protest u organizaciji inicijative "Kreni Promeni" zbog odbijanja Narodne skupštine da prihvati njihovu narodnu inicijativu sa zahtevom za ukidanje projekta "Jadar" počeo je u 19.00 sati ispred zgrade Predsedništva.

Na prostoru izmedju zgrade Narodne skupštine i Predsedništva okupljen je veći broj uglavnom mladjih ljudi.
Za sada se sa razglasa emituje muzika, saobraćaj je obustavljen, a očekuje se obraćanje direktora "Kreni Promeni" Save Manojlovića.


Manojlović: Tražimo od premijerke da omogući prikupljanje potpisa za narodnu inicijativu


Direktor inicijative "Kreni Promeni" Savo Manojlović izjavio je danas da je protest ispred zgrade Predsedništva organizovan sa zahtevom da premijerka Ana Brnabić omogući skupljanje potpisa za narodnu inicijativu za zaustavljanje projekta "Jadar", kao i da se garantuje bezbednost onima koji prikupljaju potpise.

Manojlović je obraćajući se okupljenima na protestu rekao da je zahtev i da se ta narodna inicijativa, nakon sakupljenih 30.000 potpisa stavi na glasanje u skupštini Srbije, pre njenog raspuštanja.

Kako je naveo, druga opcija je da sledeće nedelje vlast stavi 20 godina moratorijum na iskopavanje bora i litijuma, za šta je, kako je naveo "rok do sutra ujutru u 10.00 sati", inače će se protesti koji se organizuju subotom nastaviti.

Okupljeni su se zatim, predvodjeni Manojlovićem, uputili prema vladi Srbije da bi "predali kartu Rio Tintu u jednom pravcu"Brnabić: Besmislen poziv na protest ispred Predsedništva

 Premijerka Ana Brnabic je rekla večeras da predsednik Srbije nema nikave veze sa verifikacijom narodne inicijative pokreta "Kreni promeni" u vezi Rio Tinta, te ocenila da je poziv na protest njenog predsednika Save Manojlovića "potpuno besmislen".

Brnabić je na konferenciji za novinare u vladi Srbije rekla i da nije bilo administrativne opstrukcije  pri usvajanju te inicijative i da Manojlović o tome nije govorio istinu.

Ona je navela i da je to "dokaz koliko je ovo sve politikanstvo" i koliko veze nema sa, kako je navela " zakonima, obećanjima i datoj reči".

Brnabić je , po njom predstavila, sve što je Manolović radio u vezi narodne incijative i Skupštine Srbije, od 14. januara.

"Ne da nema administrativne opstrukcije, odgovoramo u najkraćem roku, to je rok od četri dana i nudimo pomoć, kao i kako što i treba da bude dostavljeno", rekla je ona.

Brnabić je navela i da institucija predsednik Srbije nema nikavu funkciju u vezi narodne incijative, te ukazala da je Manojlovićev pozivi na protest ispred predsedništva potpuno besmislen.

Rekla je i da je vlada Srbije ukinula večeras uredbu o Prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade rude jadarit

Po njenim rečima, time su poništeni svi upravni akti vezani za kompaniju Rio Tinto i njenu ćerku firmu Rio Sava eksplorejšn.

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.