AAA

DRUšTVO | 20.01.2022 21:15 > 20.01 21:15

Jovanović (Ekološki ustanak) čestitao gradjanima koji su se na blokadama borili protiv Rio Tinta

Predstavnik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanoviić Ćuta je večeras,  povodm odluke vlade Srbije da povuče uredbu o prostornom planu za Jadar čestitao svim gradjanima koji su se borili protiv rudarenja litijuma i komapnije Rio Tinto.

"Čestitke svim gradjanima koji su na blokadama, izdržali smo sve pritiske vlasti i odustajanja pojedinica i uspeli u onome što smo tražili  da isteramo zlo iz naše kuće", rekao je Jovanović za agenciju Beta.
Dodao je da je odlukom vlade o poništavanju te uredbe "ispunjen osnovni zahtev" ekoloških aktivista.

"Rio Tinto nije jedina rudarska kompanija ...imamo  50 novih rudnika koji su uneti u prostorni plan, imamo šest novih termoelektrane i i dalje nam prete trovačnice i iseljavanje ljudi ", rekao je on.

Prema njegvoim rečima, na ekološkim aktivistima je i dalje da pitaju struku kako se rešavaju ti problemi i u vezi Bora, Smedereva, Zrenjanina...

Ukazao je i na ekološke probleme na Homolju, te naglasio da "zakoni moraju biti resetovani"

 "Mi ćemo terati ovu stvar sve dotle dok se taj probem rudarenja ne reši na način na koji se mora rešiti", rekao je on.

Naglasio je i da se mora videti šta je u interesu naroda a, kako je ukazao,  šta preti da narod nestane sa ovog prostora.

Naveo je da će energije ekoloških aktivista biti usmerena da pitanja, ne samo Rio Tinta  nego i druga budu rešimo na, kako je naglasio " jedini mogući način i da vidimo kako želimo da živimo".

Naveo je i da će se otvoriti  "i mnoga druga (ekološka) pitanja koja će se raspravljati i do izbora i nakon izbora"

"Ovo morate rešavati na jedini mogući način a to zapravo nije ulica jer mi želimo da živimo u normalnoj zemlji, u pravnoj državi i da se poštuje zakon", rekao je Jovanović.

Ocenio  je i da će ekološke teme biti kandidovane na izborima od strane raličitih političkih opcija.

"Mi ćemo ovu stvar reševati institucionalno jer želimo da živmo u pravnoj i normalnoj država a ako država ne bude poštovala zakon istog  momenta izlazimo na ulicu, u to niko ne treba da sumnja", rekao je on.

Naglasio je i da će ekološki aktivisti biti fokusirani na nove rudnike.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.