AAA

DRUšTVO | 21.01.2022 14:45 > 21.01 14:45

Predstavnici Ekološkog ustanka preuzeli od Vlade dokumente o projektu Rio Tinto


Predstavnici Ekološkog ustanka preuzeli su danas od Vlade Srbije dokumente u vezi otkazanog projekta kompanije Rio Tinto na eksploataciji litijuma u dolini Jadra.

Predvodjeni aktivistom Aleksandrom Jovanovićem Ćutom, oni su sa pisarnice Vlade preuzeli dokumenta a kako su rekli novinarima koji su ih duže od 40 minuta čekali ispred Nemanjine 11, nisu se sastali sa premijerkom Anom Brnabić iako su tražili prijem.
Navodeći da su time i ukidanjem Uredbe o prostornom planu za projekat Jadar ispunjena dva osnovna zahteva protesta, Jovanović je ocenio da ako neko u tome ne vidi pobedu gradjana koji su protestovali dva meseca, onda ima "problem sa stvarnošću".

"Nije kraj dok se ne sanira šteta i dok ne vidimo bukvalno ko šta kome dodje jer bilo je priča da će odšteta za Rio Tinto biti milijarda evra. Dajte da vidimo da se to nikako ne desi. Ljudi ne veruju više nikom, posebno ne veruju Ani Brnabić i Aleksandru Vučiću koji su ovo uradili samo zato što im pada rejting uoči izbora 3. aprila, ne zanimaju njih ni Rio Tinto ni životna sredina", kazao je Jovanović.

Najavio je da više neće biti blokada autoputa kod centra Sava u Beogradu ali i da će se sutra pridružiti protestu u Loznici u 14 časova.

"Ako nekom ponovo padne na pamet da menja uredbe i da gura Rio Tinto i slične u neke nove prostorne planove, imaće celu Srbiju na ulici", upozorio je Jovanović.

Advokatica Danijela Nestorović kazala je da se u preuzetoj dokumantaciji prvenstveno radi o rešenjima Ministarstva rudarstva i energetike, počev od 2004. godine.

"Dočekala nas je gomila dokumentacije na pisarnici, 38 stavki u jednom primerku. Mislim da ne postoji nijedan dokument koji nismo do sada videli. Nadam se da je ovo sve, pretpostavljam da je kompletna dokumentacija ali još uvek ne možemo znati ima li skrivenih ugovora. Kad budemo videli o čemu se sve radi, onda ćemo obavestiti javnost šta smo zapravo dobili", kazala je Nestorović.

Dodala je da time nisu ispunjeni svi zahtevi aktivista već da je ispunjen kako je rekla, prvi i osnovni zahtev a to je poništenje Uredbe o prostornom planu za projekat Jadar.

"Mi ćemo se naknadno izjasniti kad budemo videli šta nam je predočeno a o ostalim planovima ćemo vas obavestiti", kazala je Nestorović.

Zlatko Kokanović iz udruženja Ne damo jadar kazao je da je sa premijerkom Anom Brnabić dogovoreno da se sastanu u ponedeljak, 24. januara kako bi pokrenuli pitanje šta će biti sa bušotinama i ko će sanirati štetu na poljima.

"Pitaćemo je ko će ukloniti one ruševine jer nismo zaslužili da živimo kao u Vukovaru. Mi smo pitomo selo a sad kao da smo na ratištu. To su prva dva pitanja ima ih još dosta koje ćemo postaviti premijerki", rekao je Kokanović.

Naveo je i da još uvek nije uveren da neće biti eksploatacije litijuma u dolini Jadra.

"Ovo je samo jedan korak ka tome. Nećemo dozvoliti da bilo ko da pokuša da napravi rudnik, nije bitno da ode samo Rio Tinto već da niko nikad ne dodje da rudari u našem kraju i da se uvede trajna zabrana eksploatacije litijuma i bora u celoj Srbiji", kazao je Kokanović.

Komentarišući izjavu premijerke Ane Brnabić da je gotovo sa projektom Rio Tinto, Kokanović je rekao da će sve biti gotovo kad se "saniraju bušotine, kad Rio Tinto ode iz Srbije, kad država otkupi zemlju od Rio Tinto i ponudi je meštanima".

Najavio je da će sutra u Loznici u 14 časova početi dvočasovni protest na kom će kako je rekao, napraviti rezime prethodnih dešavanja i najaviti naredne korake ali je i dodao da neće biti blokade puta.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.