AAA

DRUšTVO | 25.01.2022 21:50 > 25.01 21:50

Biciklisti organizuju protestnu vožnju zbog ukidanja biciklističke staze u Beogradu

Udruženje "Ulice za bicikliste" najavilo je protestnu vožnju bicikala za subotu, 29. januar, zbog ukidanja biciklističke staze u Uzun Mirkovoj ulici u centru Beograda.

Biciklisti će se okupiti na Trgu Nikole Pašića u 14.30 i odatle će krenuti u protestnu vožnju do Studentskog trga.
U saopštenju se navodi da je biciklistička staza u Uzun Mirkovoj ulici ukinuta kako bi se zadržala parking mesta ispred luksuznog hotela "Skver najn" i Jugoslovenske kinoteke.

"I ovaj put se pokazuje da je Beograd automobilski orijentisan grad, iako u svakom obraćanju gradonačelnika i njegovih zamenika možemo čuti hvalospeve o tome kako Beograd 'menja hijerarhiju u saobraćaju, i na prvo mesto stavlja pešake, bicikliste i javni prevoz, pa tek onda privatne automobile'", piše u saopštenju.

Udruženje je dodalo da je Beograd usvojio plan održive urbane mobilnosti, ali da je on ostao "mrtvo slovo na papiru" i da ga se niko ne pridržava.

"Ostaje samo nada da će izbori doneti neke nove političke opcije, koje će imati dovoljno političke hrabrosti da se sa problemom uhvate u koštac na pravi način, nudjenjem alternativa, poboljšanjem javnog prevoza i boljih uslova za vožnju bicikla i ostalih mikrobilnih opcija, ali i merama destimulacije vožnje privatnih automobila", ističe se u saopštenju.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.