AAA

DRUšTVO | 28.01.2022 16:30 > 28.01 16:30

Srbija nominuje Kulturni predeo Bača za Unesko listu svetskog kulturnog nasledja


 Srbija je danas predala Centru za svetsko nasledje Unesko u Parizu, nominacioni dosije "Kuturni predeo Bača" za upis na listu svetskog kulturnog i prirodnog nasledja.

Kako je saopštilo Ministarstvo kulture i informisanja, time je započeta procedura nominacije "Kulturnog predela Bača" što je kako se navodi, prvi put da Srbija nominuje tu kategoriju kulturnog dobra.
"Na ovaj način, 'Kulturni predeo Bača' biće prepoznat kao prvi kulturni predeo u Srbiji ali i regionu čija izuzetna univerzalna vrednost prevazilazi nacionalne okvire i koji će dobiti poseban vid medjunarodne zaštite u okviru Konvencije o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine", stoji u saopštenju.

Dodaje se da je "Kulturni predeo Bača" deo južnog obodnog prostora Panonske nizije, prirodno omedjen predjašnjim i sadašnjim tokom Dunava, na kome život različitih ljudskih zajednica traje neprekidno od ranog neolita do danas, duže od 8.000 godina.

Starović je optužbe SSP nazvao "zlonamernim i besmisleno argumentovanim", te dodao da u radnom statusu ambasadora Božovića, sa stanovišta naših pravnih regulativa, nema ničeg spornog.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.