AAA

DRUšTVO | 15.03.2022 15:00 > 15.03 15:33

Omladinska mreža u Nišu: Kad porastem biću stomatolog


Mladi Niša imaju mogućnost da slobodno vreme ispune mnogim zanimljivim i korisnim aktivnostima, kao što su časovi folklora, dodatni školski časovi i radionice, zahvaljujući Omladinskoj mreži u Romskom kulturnom centru. Omladinsku mrežu osnovali su novembra prošle godine Slavica Radovanović i Veljko Jovanović, učenici srednje Hemijske škole u Nišu.

"Došli smo na ideju da što više naše omladine prikupimo, i romske i neromske dece. Pokrenuli smo i folklornu sekciju i razne radionice na temu alkohola i narkomanije, da se što više dece skloni od toga, da se što više dece obrazuje, školuje", rekla je Radovanović.

Radovanović je kazala da su članovi Omladinske mreže za veoma kratko vreme uspeli da okupe veći broj mladih i pokažu im prednosti druženja, zajedničkog učenja i zabavljanja, umesto brisanja šoferšajbni, kradja i drugih loših stvari.

"Mi ne okupljamo samo omladinu već i mladju decu. Recimo prošli put smo imali radionicu za decu uzrasta od 10 do 14 godina na temu zanimanja, da imaju u vidu šta mogu da upišu posle srednje škole. Oni ne znaju šta je to advokat, stomatolog. Naučili su nešto novo i jako je lep osećaj da mi kao omladinska mreža možemo da nekome budemo uzor i naučimo ih nešto novo."

Radovanović je rekla da se radionice organizuju uz korišćenje panoa, igrica, boja i zvuka, kako bi deci bile zanimljive i kako bi oni imali želju da dodju ponovo. Po završetku radionica, dodala je, organizovane su igre poput muzičkih stolica, a članovi Omladinske mreže podelili su im garderobu koju su dali donatori.

"U planu je više programa, ne samo da uče zanimanja, već i mnoge druge stvari. Na žalost, još ima romske dece koja ne znaju da čitaju i pišu srpski jezik, jer roditelji nisu u mogućnosti da ih školuju."

Prema rečima Veljka Jovanovića Omladinska mreža realizovala je projekat "Svratišta za decu", zahvaljujući kome su deca imala priliku da u Romskom kulturnom centru uspešno prolaze kroz školsko gradivo i uče da koriste računar.

"Deca koja rade sa nama su mnogo pametna i vredna i pomažu šta god su oni u mogućnosti", rekao kaže Jovanović.

U okviru projekta koji je realizovala Omladinska mreža dvadesetak srednjoškolaca romske nacionalnosti dobilo stipendije za studiranje na Megatrendu, reako je Jovanović. Dobitnici stipendija su iskreno srećni jer žele da se obrazuju, a roditelji to nisu bili u prilici da im priušte, jer imaju više dece, napominje Jovanović.Rad Bete podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole "Mladi i mediji za demokratski razvoj".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.