AAA

DRUšTVO | 30.03.2022 11:05 > 30.03 11:05

Medjunarodni uredjivački maraton na Vikipediji povodom Svetskog dana Roma

Vikimedija Srbije organizuje od 1. do 8. aprila medjunarodni uredjivački maraton susret Medjunarodnom danu Roma, koji obuhvata pisanje i dopunjavanje postojećih članaka na Vikipediji na temu identiteta, istorije, kulture i prava Roma, najavljeno je iz tog udruženja."Cilj nam je da širenjem znanja o ovim temama stanemo na put predrasudama i diskriminaciji koju pripadnici romske nacionalne manjine doživljavaju svakodnevno i to u različitim aspektima života poput zapošljavanja, školovanja i ostvarivanja socijalne i pravne zaštite", navodi se u saopštenju.

Istakli su da Romi, kao najveća manjina u Evropi, imaju bogatu istoriju kroz koju su dali značajan doprinos društvu i svetskoj kulturnoj baštini.
"Njihovo umetničko i kulturno nasledje se previše često zanemaruje, ili prolazi nezapaženo, te ovom kampanjom želimo da grešku ispravimo", naveli su iz Vikimedije.

Medjunarodni uredjivački maraton organizuje Vikimedija Srbije u saradnji sa Vikimedijinom zajednicom iz Republike Srpske i Srpsko-korejskim informatičko pristupnim centrom (SKIP centrom), u okviru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Uredjivački maraton povodom Svetskog dana Roma je medjunarodnog karaktera i ima podršku Vikimedije Španije kao i zajednica iz Severne Makedonije, Albanije, Grčke, Italije, ali i zajednice slovačkih Roma.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.