AAA

DRUšTVO | 31.03.2022 13:50 > 31.03 16:12

Unapredjivanje rada javne uprave edukacijom o medijskoj pismenosti (VIDEO)

  • FOTO: Propulsion - Danijel Rakic
  • FOTO: Propulsion - Danijel Rakicc
  • FOTO: Propulsion - Danijel Rakic
  • FOTO: Propulsion - Danijel Rakic

Obuka medijske i informacione pismenosti za službenike javne uprave održzana je juče i danas u Nacionalnoj akademiji za javnu upravu (NAJU).

Veština koja je postala ključna u gotovo svakoj delatnosti poslovanja u 21. veku jeste medijska i digitalna pismenost. Prepoznajući značaj nove vrste pismenosti, ova obuka je realizovana  u okviru programa “Nova pismenost”, koji partnerski sprovode Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Propulsion.

Inicijativa za uvođenje obuke pokrenuta je u bliskoj saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Srbije i Nacionalnom akademijom za javnu upravu.

Cilj obuke je da se službenicima javne uprave približe  teme medijske i digitalne pismenosti i da se podstaknu na razmišljanja kako primaju,  obradjuju i plasiraju informacije gradjanima, istakao je Goran Zarić, menadžer programa Nova pismenost.

Medijski stručnjak i realizator obuke dr Saša Mirković istakao je da je cilj treninga da odgovori na potrebe predstavnika državne uprave u širokom spektru tema iz domena medijske i informacione pismenosti.


“Budući da se komunikacija sa građanima odvija u konvergentnom medijskom okruženju, državna služba danas treba da svoje usluge, kao i svoju komunikaciju usmeri na građane kroz savremene kanale komunikacije”, rekao je Mirković.

Mirkovič je istakao da su “državni službenici  deo kompleksnog medijskog prostora u Srbiji, aktivno oblikuju javno mnjenje i u obavezi su da odgovorno komuniciraju i prenose informacije građanima, zbog čega se sistemski radi na njihovoj edukaciji iz ove oblasti”.

Emina Beković, edukatorka u Nacionalnom kontakt centru za bezbednost dece na internetu izjavila je da je značaj obuke ovog tipa višestruk i neophodan za službenike javne uprave. Dodala je da jedino udruženim naporima države, privatnog sektora i medija možemo da kreiramo razvijenije društvo i primenjujemo brojne mere za digitalno opismenjavanje svih građana, uključujući i najmlađe i ranjive grupe.

Trening je nastavak saradnje Ministarstva kulture i informisanja, organizacije Propulsion i Nacionalne akademije za javnu upravu, koji su u prethodnoj godini predstavili priručnik i program obuke o medijskoj pismenosti za javnu upravu, uključen u zvanični program Nacionalne akademije za javnu upravu u 2022. godini i dostupan državnim službenicima putem platforme za onlajn učenje NAJU.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.