AAA

DRUšTVO | 12.04.2022 13:10 > 12.04 13:12

U sezoni prskanja voćnjaka treba zaštititi pčele od trovanja

Povodom početka sezone prskanja u voćnjacima, koja se poklapa sa pčelarskom sezonom, iz Uprave grada Prokuplja i pčelarskih organizacija apelovali su na poljoprivrednike da pravilno koriste sredstava za zaštitu bilja kako bi se sprečilo trovanje pčela.

"Sredstva za zaštitu bilja moraju se koristiti u skladu sa deklaracijom istaknutom na svakom preparatu i što je najvažnije ta sredstva se mogu koristiti pre i posle, a nikako u vreme cvetanja voća i dugih biljaka", kazali su za agenciju Beta stručnjaci za zaštitu bilja iz Poljoprivredno stručne službe u Prokuplju.

Prema njihovim rečima ratari i voćari treba posebno da obrate pažnju na tretiranje trave u voćnjacima koja prilikom cvetanja privlači pčele i naglašavaju da travu treba održavati isključivo košenjem, a ne upotrebom pesticida.

Takodje podsećaju na značaj pčela koje, koje ne samo da daju med i druge pčelinje proizvode, već su i veoma važne kao oprašivači, pa imamo bolje prinose, više ulja u uljaricama i kvalitetne i ujednačene plodove, što sve utiče i na prihode poljoprivrednika.

"Tako jedna pčelinja zajednica donese i do 500 evra profita i povećavaju prinos uljane repice i do 50 odsto od čega pčelarima pripadne oko tri odsto u vidu pčelinjih proizvoda", kažu poljoprivredni stručnjaci.

Takodje apeluju i da se pridržavaju i drugih zaštitnih mera, kao što su korišćenje prskalica sa adekvatnim diznama, kao i da tretiranje bude rano ujutru i kasno uveče kada pčele nisu aktivne.

Kao problem u ovoj oblasti javlja se i tretiranje komaraca, naročito iz vazduha, kada zakon predvidja zatvaranje pčela što može da dovede do njihovog gušenja, pa se kao rešenje ovog problema nalaže ukidanje tretiranje komaraca iz vazduha, već samo sa zemlje.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.