AAA

DRUšTVO | 24.05.2022 18:10 > 24.05 18:10

Ružić: Obrazovni sistem Srbije podržava ekonomski rast upoznavanjem djaka sa novim tehnologijama

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas da obrazovni sistem Srbije podržava ekonomski rast zemlje stvaranjem okruženja u kome učenici od najranijih uzrasta uče o savremenim tehnologijama i njihovim potencijalima, saopšteno je danas iz ministarstva.

Ružić je na Svetskom forumu obrazovanja u Londonu rekao da je 2020. godine za učenike prvog razreda u Srbiji uveden predmet Digitalni svet, dok je od 2017. godine Informatika i računarstvo obavezan predmet za učenike od 5. razreda.
"U tom smeru i oblikujemo naše obrazovne strategije, jer smo uvereni, a dobili smo i dosta dokaza tokom pandemije, da je učešće inovacija u obrazovnom procesu od vitalnog značaja za njegov dinamičan razvoj. Takodje, važna je i kompatibilnost obrazovanja sa potrebama naših učenika i studenata, ali da potrebama privrednog okruženja", naveo je Ružić.

Na Svetskom forumu obrazovanja, koji se održava od 22. do 25. maja učestvuje 112 ministara iz 107 zemalja, a glavna tema su odgovori zemalja na nove i dugoročne izazove, kao i kako obrazovanje može da pomogne stvaranju uspešne ekonomije.

Ružić je na rekao da su tokom pandemije kovida-19 "svi mogli da shvate prednosti digitalizacije" kada je, kako je naveo, tradicionalno obrazovanje zamenjeno učenjem na daljinu.

"Nismo propustili nijedan nastavni dan, niti je bilo kašnjenja kada je u pitanju ispunjavanje nastavnih planova i programa na svim nivoima obrazovanja", kazao je Ružić.

Ministar je naveo da je u toku opremanje škola odgovarajućom IKT infrastrukturom.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.