AAA

DRUšTVO | 30.06.2022 10:00 > 30.06 10:00

Pregovarački tim sa Fijatom: Neki radnici noćas dobili obaveštenje o uplati otpremnine

  • BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC
  • BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC
  • BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC
  • BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC
  • BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC
  • BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC
  • BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Pojedinim radnicima kragujevačke fabrike automobila Fijat "legle" su otpremnine, a obaveštenje o tome dobili su kasno noćas, potvrdili su Beti članovi pregovaračkog tima.

Predstavnik radnika u pregovračkom timu Djordje Milojević rekao je da su obaveštenje o uplati otpremnine neke njegove kolege postavile na svojim grupama na društvenim mrežama.
Dodao je da je pojedinim radnicima u kadrovskoj službi Fijata rečeno da će, najpre dobiti obaveštenje, a zatim bi trebalo da dodju u fabriku da potpišu dokumenta.

Predsednik sindikata "Nezavisnost" u toj fabrici Zoran Stanić rekao je da mu je poznato da je jednom radniku oko ponoći "legla" uplata od 960.000 dinara.

Po njegovoj oceni, činjenica da radnici koji napuštaju fabriku uz otpremnine još nisu dobili dokumentaciju, odnosno rešenje o raskidu radnog odnosa i radne knjižice, je "čudna stvar".

"Mislim da u Fijatu nema ko to da uradi. Svi koji su bili stručni ranije su napustili kompaniju, jer su bili nezadovoljni platom. Takozvane 'bele kragne', iako su redovno dolazili na posao, primali su manje plate od radnika u proizvodnji koji su bili na plaćenom", rekao je Stanić.

Stanić i Milojević nisu još dobili otpremnine, kao ni član pregovaračkog tima iz Fijat plastika Zoran Miljković koji se takodje opredelio za opciju da napusti fabriku jer ne želi da ide na rad u Slovačku.

Miljković je podsetio da je prema dogovoru u pregovorima sa predstavnicima države predvidjeno da radnicima koji su tehnološki višak budu isplaćene otpremnine u iznosu od 790 evra po godini staža.

Za radnike koji su preuzeti iz nekadašnje Zastave, njih 230, otpremnina će biti 500 evra po godini radnog staža u toj fabrici, a za staž u Fijatovoj kompaniji 790 evra.

Predsednik Samostalnog sindikata u Fijatu Saša Djordjević rekao je da se tom sindikatu tokom jučerašnjeg dana javio jedan broj radnika koji smatraju da pripadaju zaštićenim kategorijama koje treba da budu izuzete iz socijalnog programa.

On je rekao da će se o tom pitanju ponovo razgovarati na sastanku sa predstavnicima države u ponedeljak i nije isključio mogućnost da broj "zaštićenih" bude i veći u odnosu na ranije objavljen podatak o 63 radnika.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.