AAA

DRUšTVO | 02.07.2022 11:55 > 02.07 12:14

Miletić (Europrajd): Da Beograd pokaže novo lice - solidarno, tolerantno i slobodno

Koordinator EuroPride (Europrajd) 2022. Goran Miletić je rekao da će u septembru, tokom beogradske Parade ponosa, cela Evropa gledati u Srbiju, koja će, kako je naveo, imati priliku da pokaže novo lice solidarno, tolerantno i slobodno.

Ocenio je u današnjem saopštenju i da je "21 godinu nakon prvog Prajda u Beogradu i slika nasilja nad učesnicima koje su obišle svet, vreme da se pošalje drugačija poruka".
Beograd će od 12. do 18. septembra biti domaćin najznačajnijeg evropskog događaja za LGBTI+ zajednicu, a beogradska Parada ponosa nosiće titulu evropske, naveli su organizatori.

Direktor Beograd Prajda Marko Mihailović rekao je i da EuroPride predstavlja ogroman korak za LGBTI+ zajednicu u regionu i da, kako je ukazao, daje novu snagu njihovoj višedecenijskoj borbi za bolje i slobodnije društvo na Zapadnom Balkanu.


"Događaj je i pokušaj LGBTI+ zajednice da dobije solidarnost svih građana i građanki, ne samo Srbije, već i Evrope u borbi za ravnopravnost", rekao je on

Dodao je da je procena da će Beograd tokom Nedelje ponosa posetiti oko 20.000 ljudi.

Tokom Nedelje ponosa biće organizovan pozorišni Prajd festival i konferencija o ljudskim pravima, a Beograd će posetiti evropski poslanici i predstavnici Saveta Evrope.

Nedelju ponosa i EuroPride obeležiće i velika evropska Povorka ponosa, koja je zakazana za 17. septembar, na centralnim beogradskim ulicama.

Koncertni program zakazan je za 16. i 17. septembar, a pored domaćih izvođača nastupiće i poznata evropska imena.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.